3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialSouth Stream, deviat prin Romania?

South Stream, deviat prin Romania?

» Harta gazoductului rusesc South Stream, publicata in urma cu cateva zile pe site-ul oficial al Forumului Energetic care a avut loc vineri si sambata la Sofia, prezenta o ruta care trece prin Romania, si nu prin Serbia, asa cum era proiectat anterior.

Potrivit ziarului belgradean blic, autoritatile sarbe au fost complet luate prin surprindere de aceasta "deviere", cu atat mai mult cu cat guvernul sarb a ratificat cu doua saptamani in urma contractul de vanzare catre Gazprom a companiei petroliere nationale NIS pentru 500 milioane euro, in conditiile in care valoarea ei de piata este de 2,2 miliarde euro.
Gazoductul South Stream, a carui constructie este evaluata intre 10 si 15 miliarde euro, ar trebui sa transporte gazul rusesc pe sub Marea Neagra pana in Bulgaria, de unde ar urma ca o ramificatie sa se indrepte spre Italia, iar alta spre Austria prin Ungaria. Gazprom a realizat pana in prezent doua rute alternative, una mai lunga, prin Serbia, si cealalta mai scurta, prin Romania. Pana in prezent, Bulgaria, Ungaria si Austria s-au declarat interesate de proiect, care ramane incert din cauza faptului ca Sofia pretinde proprietatea asupra sectiunii bulgare a gazoductului, pretentie pe care Gazprom o respinge.

 

In acest context, Gazprom a deschis negocieri cu Romania inca din toamna anului trecut, cand au fost invitati la Moscova directorii Transgaz si Romgaz. Intr-un interviu acordat recent agentiei NewsIn, diplomatul american Matthew Bryza, responsabil cu politica SUA in regiunea caspica, a declarat ca prioritatea Romaniei ar trebui sa fie diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, nu semnarea unui acord cu Gazprom.
Pozitia oficiala a Romaniei este de sustinere a proiectului european Nabucco, ce ar urma sa aduca gaz din regiunea Marii Caspice, ocolind Rusia.

» Nabucco vs South Stream
Proiectele Nabucco si South Stream, destinate sa sporeasca securitatea energetica a Europei, intampina dificultati in a fi puse in aplicare din cauza tensiunilor geopolitice, dar si a dificultatilor de finantare provocate de criza. Reunite la Sofia pentru un summit al gazului, 28 de tari consumatoare si producatoare si-au exprimat sustinerea pentru "realizarea tuturor proiectelor de infrastructura". Cele doua rute ale gazului, ambele vizand sa faca parte din "coridorul sudic" european, au la baza concepte diferite. Lansat in 2002, Nabucco vizeaza sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc, ce asigura 25% din consumul european in ansamblu, dar pana la 98% din cel al unor tari precum Bulgaria. Proiectul rival, South Stream, lansat in 2007, vizeaza sa consolideze rolul Rusiei de principal furnizor de gaz natural pentru Europa si sa ocoleasca Ucraina. Tensiunile dintre Moscova si Kiev au provocat in ianuarie suspendarea timp de doua saptamani a livrarilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă