19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialKim Ir Sen, profesorul de tortura al CIA

Kim Ir Sen, profesorul de tortura al CIA

» Declasificarea documentelor prin care administratia George W. Bush a autorizat in 2002 interogarea dura a suspectilor de terorism arata ca metodele de anchetare au fost copiate dupa nord-coreeni.

Ancheta realizata de cotidianul The New York Times, ziarul partener al "Romaniei libere", arata ca la aprobarea tehnicilor de interogare care au decredibilizat razboiul antiterorism si au deteriorat imaginea SUA in lume nici unul dintre oficialii implicati in procesul de decizie nu fusese pus in tema cu privire la originile programului militar intitulat Supravietuire, Diversiune, Rezistenta, Evadare (SERE). Ceea ce a contat a fost faptul ca metodele pe care urma sa le aplice CIA si ulterior si Armata SUA erau deja folosite in timpul antrenamentelor militare si de aici ideea implicita ca tehnicile de interogare nu aveau cum sa fie forme de tortura atata vreme cat ele erau aplicate militarilor americani.

Nici directorul CIA, nici subalternii sai care promovau programul de interogatorii dure si nici consilierii prezidentiali nu erau la curent cu faptul ca antrenamentele incluse in programul SERE, conceput in anii ‘50, in timpul conflictului din Coreea, vizau antrenarea pilotilor americani pentru cazul in care erau luati prizonieri. Mai mult, SERE fusese pus la punct dupa ce guvernul SUA efectuase la vremea respectiva studii si conchisese ca tacticile comunistilor chinezi si nord-coreeni – simularea inecului sau fortarea detinutului sa stea in pozitii incomode – nu erau altceva decat pura tortura.

Mai mult, asa cum arata NYT, chiar in momentul in care oficialii SUA aprobau metoda simularii inecului, la Muzeul Genocidului din Phnom Penh era expus un mecanism folosit pentru astfel de torturi de catre regimul dictatorului cambodgian Pol Pot.

» Oficialii lui Bush risca procese in Europa
Oficialii administratiei George W. Bush care au autorizat metodele dure de interogare si ofiterii CIA care le-au aplicat ar putea sa fie anchetati de procurori din tari europene daca justitia americana decide sa nu ii traga la raspundere, informeaza The Washington Post. Potrivit opiniilor a doi experti legali ai ONU, oficialii administratiei Bush si chiar vicepresedintele Dick Cheney risca sa fie judecati in tarile europene care au inscris in sistemul juridic principiul jurisdictiei universale. Mai mult, asa cum a apreciat Manfred Nowak, raportorul special al ONU pentru tortura, prin amnistierea agentilor CIA care au torturat detinuti, administratia Obama incalca Conventia ONU impotriva torturii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă