2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPragul la SIF-uri agita o zi cotatiile

Pragul la SIF-uri agita o zi cotatiile

»  Conducerea bursei propune cresterea pragului la SIF-uri, eliminarea limitei zilnice de variatie de 15% si introducerea conturilor globale.

»  Scaderea valorii tranzactiilor in aceasta saptamana demonstreaza ca umflarea cotatiilor in ultimele 5 saptamani s-a datorat speculatorilor autohtoni.

» RBS Bank a devenit market-maker pentru contractul futures euro-leu tranzactionat la BVB. Avantaje: cotatii ferme, spread decent, minimum 1.000 contracte in Bid si Ask.

De cate ori pragul la sif-uri e adus in discutie, de atatea ori speculatorii ies din transee. Faptul ca, pana acum, politicienii nu au dorit sa deranjeze conducerile SIF-urilor punandu-le in discutie hegemonia nu pare sa conteze, cotatiile cresc si se dezumfla apoi invariabil. In clubul desfiintarii pragului de detinere a intrat recent si Banca Transilvania, un emitent dispus la ceva exercitii de imagine pentru a contrabalansa scaderea cotatiilor. Ne indoim insa ca va exista un interes real de crestere a participatilor la SIF-uri ori la TLV, in conditiile in care sectorul bancar nu va mai cunoaste boom-ul din ultimii ani.

In luna martie, o luna de cresteri violente la bursa, achizitiile nerezidentilor au reprezentat 26% din totalul cumpararilor la BVB. Procentul este similar cu cel din ianuarie, net inferior celui realizat in 2008 (media a fost de 40%) si doar putin mai bun decat cel din februarie (22%). Ce demonstreaza asta? Ca in luna in care SIF-urile au spart orice previziune, apreciindu-se cu 100%, presiune la cumparare au pus tot speculatorii autohtoni, care au fost responsabili, in majoritatea cazurilor, de volumele mai mari din piata. Ce s-ar putea intampla de aici inainte? Raportarile au inceput deja pe pietele dezvoltate si vor urma, in curand, si la BVB. Rezultatele nu vor fi stralucite, ba dimpotriva. In acest moment sunt doua scenarii: fie piata se corecteaza agresiv si se stabilizeaza apoi in asteptarea datelor la Q2, fie scaderile sunt minore (rezultate incluse deja in cotatii, in linia asteptarilor) si se continua raliul inceput in martie cu speranta ca se vor raporta profituri mai mari in august.
In alta ordine de idei, tendinta de apreciere a leului pare epuizata, iar strainii nu isi vor asuma prea usor riscul valutar daca vor sa investeasca la BVB.

Am asistat in aceasta saptamana la decapitarea Broker Cluj. Fostul presedinte Petru Prunea a fost suspendat de CNVM pentru 5 ani pe piata de capital, directorul general Adrian Ceuca a fost suspendat pentru 3 ani si a primit 10.000 lei amenda. In actul oficial de sanctionare, CNVM afirma ca sucursalele din Deva si Baia Mare au realizat tranzactii fara acordul clientilor, alte noua sucursale au continuat activitatea, desi nu indeplinisera, in ianuarie, conditiile minime de autorizare, au fost incheiate mai multe angajamente de plata in numele unor angajati, neinregistrate in contabilitatea societatii. Societatea a fost amendata cu 0,5% din capitalul social. Cea mai grea lovitura este insa una de imagine, clientii putand migra rapid spre alta societate de brokeraj in urma acestei controverse.  

RBS a primit acceptul BVB pentru a fi market-maker pentru contractul euro-leu, avand obligatia de a mentine lichiditatea pentru patru scadente. Aceasta va asigura cotatii ferme de cumparare si vanzare, ordine de minimum 1.000 contracte (un contract § 1.000 euro) pentru cumparare si vanzare si un spread maxim (diferenta dintre cotatiile de cumparare si cele de vanzare) de 0,5% pentru prima scadenta, 1% pentru cea de a doua, 1,5% pentru a treia si 2% pentru ultima scadenta. Marja (garantia) care trebuie depusa pentru tranzactionarea unui astfel de contract futures este de 100 lei. 

Pietele de capital au ramas volatile in ultima perioada. Cresterile ultimelor saptamani au fost urmate de corectii negative. La acest moment, investitorii evalueaza tendinta viitoare a pietelor, analizand rezultatele financiare ale emitentilor si indicatorii aferenti trimestrului I al anului in curs."
Razvan Pasol, director general, Intercapital Invest

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă