19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPresedintele Boliviei, vizat de un asasin roman

Presedintele Boliviei, vizat de un asasin roman

» Fortele speciale boliviene au eliminat patru "mercenari" straini care pregateau asasinarea presedintelui Evo Morales.
» Magyarosi Arpad, identificat de politie drept cetatean roman, a fost ucis in confruntarea cu fortele de securitate.

Trei membri ai unui grup puternic inarmat, printre care s-ar numara si un cetatean roman, au fost ucisi joi de fortele speciale ale politiei boliviene, autoritatile din statul sud-american afirmand ca acestia intentionau sa-l asasineze pe presedintele tarii, Evo Morales.
Potrivit politiei boliviene, citata de New York Times si de cotidianul argentinian Clarin, cei trei – romanul Magyarosi Arpad, irlandezul Duaer Michel Martin si bolivianul Jorge Hurtado Flores – au fost impuscati mortal intr-un hotel din orasul Santa Cruz (la circa 1.000 de kilometri est de capitala La Paz), dupa ce au incercat sa opuna rezistenta armata in momentul in care politia a venit sa-i interpeleze. Alti doi suspecti – un bolivian si un cetatean ungar sau croat – au fost arestati in cursul operatiunii. Autoritatile romane verificau ieri informatia privind posibila cetatenie romana a unuia dintre cei trei suspecti ucisi.

Comandoul dispunea de arme, grenade si informatii secrete
"Ieri i-am dat instructiuni vicepresedintelui pentru arestarea acestor mercenari, iar in aceasta dimineata (vineri – n.n.) am fost informat despre un schimb de focuri, care a durat jumatate de ora, la un hotel din Santa Cruz – trei straini au fost ucisi si doi arestati", a declarat presedintele bolivian, Evo Morales, care in momentul incidentului din Santa Cruz se afla in vizita in Venezuela.

Vicepresedintele bolivian Alvaro Garcia Linera a declarat, la randul sau, ca grupul de "mercenari" dispunea de arme automate, grenade si o serie de documente aparent clasificate privind masinile cu care se deplaseaza presedintele, vicepresedintele si ministrii guvernului. Linera a precizat ca, pe langa asasinarea lui Morales, presupusii complotisti ii vizau si pe el, si pe un membru al guvernului.

Si agentia nationala de presa din Bolivia i-a descris pe cei cinci presupusi asasini drept "mercenari", precizand ca acestia ar face parte dintr-o "celula terorista" legata de grupurile de extrema dreapta care se opun politicii de stanga a lui Morales. Opozantii lui Morales considera insa ca este prea curand pentru a descrie acest episod drept un plan de asasinat, fara dovezi detaliate.

Evo Morales, primul indigen bolivian care a ajuns presedinte al tarii, se confrunta cu o opozitie acerba din partea grupurilor de extrema dreapta, centru dreapta si a cercurilor de afaceri din cauza politicii sale privind nationalizarea resurselor tarii si directionarea lor catre comunitatile indienilor indigeni afectate de saracie. El este contestat, de asemenea, de guvernele locale ale regiunilor bogate in gaze naturale, care sunt nemultumite de realocarea veniturilor catre zonele mai sarace.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă