19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA se intorc in America Latina

SUA se intorc in America Latina

» Presedintele american, Barack Obama, a inceput ieri, in Mexic, prima sa vizita in America Latina, care il va duce la sfarsitul saptamanii in Trinidad-Tobago, gazda Summitului Americilor din acest an. In periplul care a debutat ieri cu mesaje calduroase pentru liderii latino-americani, Obama incearca sa refaca influenta politica a SUA in randul vecinilor. Interesul limitat al lui George W. Bush pentru regiune a facut loc influentei Chinei.

La summitul americilor, liderul de la Casa Alba este asteptat sa fructifice cat mai mult din dividendele diplomatice ale deciziei recent luate la Washington privind relaxarea sanctiunilor impuse Cubei, cu scopul ultim de a reface sau de a revigora relatiile SUA cu statele din regiunea Americii Latine si a Caraibelor.
Misiunea sa nu va fi insa una usoara. Chiar daca temele politice ale reuniunii – prosperitate, securitate energetica, ecologie – sunt net diferite de cele promovate de fosta administratie republicana, iar decizia privind Cuba este un gest spectaculos pentru politica externa a SUA, Washingtonul are in regiune adversari declarati. Liderul venezuelan, Hugo Chavez, si aliatii sai din Bolivia si Nicaragua nu par dispusi sa renunte la lupta impotriva "imperialismului" si vor denunta din nou politica SUA in regiune.

Ceea ce va ingreuna insa misiunea de "revenire in America Latina" nu vor fi discursurile acide ale lui Chavez, ci realitatea economica a continentului sud-american, unde China si-a extins influenta economica si, implicit, pe cea politica. Speculand dezinteresul manifestat pentru regiune de catre Administratia Bush, Beijingul, aflat in cautare de materii prime pentru a-si alimenta dezvoltarea economica, a incheiat acorduri economice strategice in regiune, care vor contrabalansa considerabil parghiile economice ale Statelor Unite. Conform "The New York Times", numai in ultimele saptamani China a acordat un imprumut de un miliard de dolari Ecuadorului, un altul de 10 miliarde dolari pentru compania nationala de petrol din Brazilia si a dublat la 12 miliarde fondul chinez de investitii pentru dezvoltare in Venezuela.

BILATERAL

» Armele "made in USA", cosmarul Mexicului
Vizita bilaterala a presedintelui Obama in Mexic a fost dominata de problema traficului de droguri si arme dintre cele doua tari, pe fondul unei agravari fara precedent a confruntarilor armate dintre cartelurile mexicane, soldate cu peste 5.300 de morti in Mexic anul trecut, bilantul negru fiind alimentat de doi factori legati direct de Statele Unite: piata enorma pentru droguri ilegale pe care o reprezinta SUA si accesul facil la arme din aceasta tara. "Cererea noastra nemasurata de droguri favorizeaza traficul, iar incapacitatea noastra de a pune capat contrabandei cu arme pentru acesti criminali duce la moartea unor politisti, militari si civili", a recunoscut Hillary Clinton.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă