Cel care a realizat "Babe", "Happy feet" sau "Mad Max" a fost multa vreme doctor in tara sa natala, Australia. Interesul pentru povesti l-a adus in lumea spectacolului, ajungand astazi un important scenarist, regizor si producator.
George Miller este o figura-cheie a cinematografiei australiene. Dupa ce si-a primit licenta in medicina in 1970, a stat 18 luni prin camerele de urgenta ale spitalelor, avand de-a face in special cu victime ale accidentelor rutiere. Acolo a dezvoltat acea viziune stranie pe care o are asupra lumii. In 1971 a scris si realizat primul scurtmetraj, intitulat "Violenta in cinematografie", care a obtinut doua premii ale Institutului de film australian si a fost mai apoi prezentat la festivaluri in Sydney si Moscova. Filmul a fost produs impreuna cu asociatul sau fidel, Byron Kennedy, cu care a fondat asociatia "Kennedy Miller".
Dupa cum a spus in mai multe interviuri, pasiunea sa reala este scrisul. "Eu sunt un narator. Munca mea exacta este sa spun o poveste, care are apoi oportunitatea sa mearga in cinema, in jocuri, in iPhone, pe Net, in televiziune, teatru. Eu nu tin sa fiu si la carma, dar simt nevoia sa ma implic".
Miller a cunoscut succesul cu primul lungmetraj, "Mad Max" (1979), realizat cu aceeasi echipa. "Mad Max" este un film apocaliptic, cenzurat din plin din cauza numeroaselor scene dure. Cu acesta si cu continuarea sa din 1981 a reusit sa contribuie la aducerea filmului australian in prima linie a cinematografiei acelor ani, si l-a facut un star pe conationalul sau Mel Gibson. In 1983, Steven Spielberg l-a ales pe Miller pentru productia celei de-a patra parti a filmului "Zona crepusculara", care a fost si cea mai laudata dintre toate. Pentru al treilea "Mad Max", in 1985, regizorul s-a mutat la Hollywood. Din nou, Mel Gibson s-a luptat pana la moarte in lumea post-atomica, iar Tina Turner a primit rolul de conducator al unei comunitati primitive. Miller a dovedit astfel ca poate continua seria chiar in lipsa lui Byron Kennedy, care se stinsese din viata in 1983 in urma unui accident de elicopter.
Schimbarea la fata
In 1987, Miller a schimbat registrul si a regizat foarte populara productie "Vrajitoarele din Eastwick", o fantezie vie si colorata, cu Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon si Cher. Iar un an mai tarziu a facut o alta schimbare majora cu comedia "Babe", pentru care a realizat si scenariul. "Am citit cartea cu zece ani inainte de a face filmul, dar mijloacele de atunci nu imi permiteau sa realizez ce mi-am propus", a spus el. "Cand mi-am dat seama ca tehnica a evoluat destul, am fortat-o, am impins-o cat mai departe. Ne-a luat doi ani sa o dezvoltam inainte de a incepe sa facem filmul".
Dupa productiile sale despre catastrofe, "Babe" parea o gluma, dar Miller a tinut sa asigure ca exista o legatura intre ce a realizat: "Incerc in toate sa spun povesti bune. Sunt condus de imaginatie mai mult decat orice altceva. si imi mai place ca in fiecare istorie de-a mea sa urmaresc mitul eroului. Mi se pare extraordinar ca sunt inca capabil sa fac filme in aceasta noua epoca digitala, care cred ca este cel mai important avans in cinematografie de la inventarea sunetului".
Dupa ce a fost nominalizat de trei ori pentru "Babe" (1995) si "Lorenzo’s oil" (1993), Miller a castigat primul sau Oscar in 2007, cu "Happy Feet", la categoria "cel mai bun film de animatie".
Proiectul "Happy Feet" s-a nascut in mintea lui odata cu o serie de documentare despre viata in Antarctica. "Am fost frapat de natura si dimensiunea epica pe care o avea viata pinguinilor. Am crezut imediat ca ar putea fi o fabula minunata. Ei comunica prin sunete si deodata aceste personaje au creat in mintea mea o comedie muzicala", a spus el. "Practic natura a scris aceasta poveste. Noi doar ne-am inspirat si am amplificat-o".
Filmele recente ale lui George Miller inseamna animatie, comedie, amuzament, dar mult mai mult decat atat. Ele au in spate un mesaj clar. In cazul pinguinilor, a fost unul legat de mediu. "Dupa cum stiti, Antarctica este un loc delicat, un desert, un mediu dur. Facand filmul am realizat, mai mult, ce impact avem asupra creaturilor de acolo. In gheata din Antarctica se afla scrise toate povestile lumii, de la cea despre vulcanul din Pompei, la catastrofa de la Cernobil". Odata cu lansarea filmului, Miller a facut o adevarata campanie ecologista. El a declarat: "Pentru oamenii care nu cred in schimbarile de clima, aflati ca in tara mea, Australia, nu exista ozon si avem cea mai mare rata de cancer de piele din lume. Afacerile imobiliare in Sidney nu mai sunt bune, pentru ca nivelul apei creste aici constant. Toate aceste probleme nu se pot nega si trebuie spuse prin povesti".
Pentru 2012, Miller pregateste o lucrare de proportii, de asemenea animata, numita "Odiseea", o productie a studiourilor Warner Bros, care au realizat in 2004 "Iliada". Proiectul este realizat impreuna cu Brad Pitt, care l-a interpretat pe Ahile in "Troia", si isi propune sa mute celebra epopee greaca in viitor si in spatiu.