19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialObama, generos sau slab?

Obama, generos sau slab?

» Intalnirea presedintelui american, Barack Obama, cu liderii UE a fost ocazia unor promisiuni precum eliminarea totala a armelor nucleare din intreaga lume.

Daca in europa liderii politici si pre-sa apreciaza pozitiv bilantul primului turneu diplomatic al lui Obama, in SUA mass-media se intreaba daca nu cumva acesta a cedat prea mult.
In discursul public sustinut duminica la Praga in fata a peste 30.000 de persoane, Obama a declarat ca Statele Unite, fiind singura tara care a recurs in istorie la arsenalul atomic, au "responsabilitatea morala" de a actiona pentru a elimina armele nucleare din intreaga lume.
Liderul SUA a recunoscut ca acest proiect nu poate fi realizat in timpul vietii sale, dar a precizat ca, pentru inceput, administratia sa va schimba pozitia SUA cu privire la Tratatul de Interzicere a Testelor Nucleare, pentru ca documentul – neratificat in prezent de SUA si China – sa intre in vigoare, interzicand astfel exploziile nucleare oriunde in lume.

In acelasi discurs, primul lider de culoare de la Casa Alba a promis ca tara sa va prelua conducerea in efortul global de combatere a incalzirii globale. Declaratia publica a lui  Obama este o schimbare marcanta fata de linia politica sustinuta de predecesorul sau, republicanul George W. Bush.
In discursul de la Praga, rostit la numai cateva ore dupa ce Coreea de Nord a sfidat lumea lansand o racheta ce poate lovi inclusiv teritoriul SUA, Obama a anuntat ca America nu va renunta la scutul antiracheta din Europa, considerat de Moscova drept o amenintare la adresa capacitatii sale de descurajare nucleara. Presedintele SUA a precizat insa ca proiectul poate fi anulat in cazul in care Iranul este convins sau renunta de buna – voie la programul sau atomic si accepta sa primeasca tehnologie nucleara civila.

Daca mesajele din primul turneu diplomatic al lui Obama au fost receptate pozitiv in Europa – de la politicieni, presa si pana la oamenii obisnuiti care au asistat la discursul sau de la Praga –, noua linie diplomatica americana suscita ingrijorari peste Ocean. Pe langa protestele inerente ale opozitiei republicane, multilateralismul lui Obama este privit cu interes si cu putina ingrijorare de presa americana. "Washington Post", de exemplu, se intreaba daca nu cumva Obama a cedat prea mult din interesele SUA, de dragul bunei intelegeri cu ceilalti lideri ai lumii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă