19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia, suparata pe prieteniile Ucrainei

Rusia, suparata pe prieteniile Ucrainei

» Federatia Rusa a decis sa amane sine die discutiile interguvernamentale cu Ucraina. Premierul Vladimir Putin a denuntat anterior discutiile dintre Kiev si Uniunea Europeana pentru finantarea modernizarii retelei de transport al gazelor naturale ce tranziteaza Ucraina.

"Intentionam sa desfasuram discutii interguvernamentale saptamana viitoare", a spus Medvedev, citat de AFP.
"Trebuie sa ne gandim sa le amanam. Astfel de consultari vor avea loc numai dupa ce partea rusa va clarifica mai multe chestiuni", a precizat liderul de la Kremlin, evitand sa identifice exact cauza acestei decizii.
Cu o zi inainte insa, guvernul rus condus de premierul Vladimir Putin se aratase deosebit de nemultumit de faptul ca Rusia nu a fost invitata la discutiile dintre Ucraina si Uniunea Europeana privind modernizarea sistemului de gazoducte ce transporta gazul rusesc catre Europa via Ucraina.
In ciuda rivalitatilor din politica interna, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, si premierul de la Kiev, Iulia Timosenko, au prezentat impreuna oficialilor UE un plan de investitii pentru a spori capacitatea gazoductelor sale de la 140 miliarde metri cubi pe an cu inca 60 de miliarde.

Cei doi lideri ucraineni au cerut in vizita comuna la Bruxelles ajutorul investitorilor europeni pentru punerea in aplicare a acestui proiect, estimat la 5,5 miliarde euro.
In urma vizitei, Comisia Europeana si trei banci internationale au semnat o declaratie de cooperare destinata sa incurajeze investitorii, fara insa sa stabileasca un acord pentru alocarea de bani din bugetul UE.
Tatonarile Ucrainei la Bruxelles si raspunsul Comisiei Europene au iritat insa Moscova. Putin a amenintat ca Moscova isi va revizui relatiile cu UE daca interesele sale in domeniul energetic nu sunt luate in calcul.

» Timosenko incearca o detensionare
Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a invitat ieri Rusia sa se alature planului de modernizare a sistemului ucrainean de tranzit al gazului catre Europa, intr-o tentativa de a detensiona atmosfera relatiilor cu Moscova. Ea a subliniat ca proiectul, vital pentru alimentarea Europei, nu este indreptat impotriva Rusiei, sugerand chiar ca acesta ar aduce avantaje si partii care alimenteaza gazoductele, nu numai tarii de tranzit si clientului final. "Nici Rusia, nici Europa nu au pierdut ieri (in urma acordului Kiev-UE). Ucraina pur si simplu si-a aparat interesele nationale", a declarat Timosenko, ciata de BBC. "Rusia poate participa, de asemenea, in proiectele de investitii, in reconstructie si modernizare", a subliniat premierul de la Kiev.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă