Guvernul ia in calcul, in cadrul negocierilor pentru un eventual imprumut de la FMI si Comisia Europeana, o prognoza de contractie a economiei cu 1,5 pana la 3% si un deficit bugetar de maximum 4,2% din PIB in 2009, au declarat duminica pentru NewsIn surse guvernamentale.
"Cel mai pesimist scenariu pe care il luam in calcul in negocierile cu Fondul vizeaza o contractie a economiei in acest an cu maximum 3 procente, insa luam in calcul si posibilitatea unei contractii economice de 1,5 procente. Deficitul bugetar pe care-l negociem este de cel mult 4,2% din PIB, insa noi speram sa nu sarim de 3%", au spus sursele.
Reprezentantii guvernului sustin ca negocierile vor fi finalizate in doua saptamani, urmand ca FMI sa trimita guvernului, la inceputul lunii aprilie, scrisoarea de intentie pentru incheierea unui acord de tip stand-by pe o perioada de doi ani.
Cu ajutorul banilor de la FMI, BNR ar trebui sa mentina cursul sub 4,3 lei/euro
"Totodata, Guvernul si reprezentantii BNR au decis ca 90% din banii atrasi de la FMI sa fie destinati Bancii Nationale pentru a asigura stabilitatea cursului de schimb, respectiv pentru a mentine raportul leu/euro de 4,2-4,3. S-a convenit ca, din cele 13 miliarde de euro pe care le vom lua de la FMI, aproape 12 miliarde sa revina Bancii Nationale", au mai afirmat sursele citate.
Acestia mai spun ca Fondul este multumit de programul stabilit de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare din acest an, insa au solicitat Ministerului de Finante sa gaseasca resurse pentru a creste incasarile la buget cu 0,25% din PIB.
In acest sens, Guvernul ar putea decide miercuri majorarea accizelor la carburanti, incepand cu 1 aprilie, in paralel cu o intensificare a controalelor pentru a combate evaziunea fiscala din sectoarele productiei petroliere, tutunului si alcoolului.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro