Deblocarea terminalelor captive (codate) in retelele de telefonie mobila se va efectua dupa un cod de bune practici elaborat de catre Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) si reprezentantii tuturor operatorilor de telefonie mobila, a anuntat, marti, institutia, citata de Mediafax.
"In maxim trei saptamani, vom avea un cod de bune practici pentru deblocarea terminalelor, care va fi aplicat de toti operatorii de telefonie mobila. Codul va prelua majoritatea prevederilor prevazute in reglementarea propusa de ANC, permitand in acelasi timp dezvoltarea unor proceduri proprii pentru fiecare operator", a declarat, intr-un comunicat, presedintele ANC, Liviu Nistoran.
Patru dintre cei cinci operatori de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil, si-au exprimat acceptul de a adera la acest cod de bune practici si de a participa la elaborarea sa, pornind de la proiectul de decizie propus de ANC.
Astfel, orice terminal achizitionat impreuna cu serviciile de comunicatii si codat pentru a functiona numai in reteaua unui anumit furnizor va fi deblocat gratuit de catre acest furnizor, la cererea utilizatorului. Deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat.
"Daca utilizatorul cere deblocarea inainte de incetarea contractului, furnizorul va realiza deblocarea, dar numai dupa ce utilizatorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere)", se precizeaza in comunicat.
Deblocarea terminalelor a caror valoare nu a fost subventionata si care au fost achizitionate de catre utilizatorii finali inainte de adoptarea codului de bune practici este posibila si se realizeaza in mod gratuit, la solicitarea utilizatorului.
Furnizorul va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul, in categoria costurilor intrand atat cheltuielile legate de deblocarea terminalelor, cat si sumele suportate de furnizor pentru subventionarea terminalului blocat.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro