21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialBin Laden incearca subminarea guvernelor arabe

Bin Laden incearca subminarea guvernelor arabe

Intr-un nou mesaj audio difuzat de televiziunea panaraba Al-Jazeera, Osama bin Laden acuza liderii statelor arabe moderate ca sunt complici ai Israelului si ai Occidentului, actionand impotriva musulmanilor.

"Este  clar ca unii lideri arabi au fost complici cu alianta cruciata si sionista in razboiul impotriva poporului nostru in Gaza. Este vorba despre liderii unor tari calificate de America drept «moderate»", afirma Bin Laden.
Autorul atacurilor de la 11 septembrie 2001 nu a precizat insa clar la ce lideri arabi se refera mesajul – dominat de o retorica anti-Israel –, lasand sa se inteleaga ca s-ar referi la Egipt si Iordania, statele care au incheiat tratate de pace cu Israelul. Pe lista sugerata de Bin Laden trebuie inclusa si Arabia Saudita, tara natala a liderului terorist, condusa de dinastia Al-Saud, care a stabilit inca din 1945 o "relatie speciala" cu Statele Unite.

Dincolo de tintele directe – liderii arabi pe care incearca sa-i submineze –, mesajul pare sa vizeze sabotarea negocierilor intermediate de Egipt pentru incheierea unui armistitiu intre palestinienii din Gaza si statul Israel, dupa ofensiva israeliana impotriva miscarii radical-islamiste Hamas. Incursiunea israeliana, venita ca raspuns la atacurile cu racheta ale Hamas asupra oraselor israeliene, s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de palestinieni si a 13 israelieni, precum si cu pierderi materiale grave in teritoriul palestinian de la Mediterana.
Cel mai recent mesaj al lui Bin Laden data din 14 ianuarie, cu o saptamana inainte de investitura presedintelui american, Barack Obama, aminteste AFP. "Allah ne va da rabdarea de a continua pe calea jihadului inca sapte ani, si inca sapte, si inca sapte", spunea Bin Laden in inregistrare. "Intrebarea este daca America poate sa continue razboiul cu noi zeci de ani de acum incolo? Informatiile si dovezile arata altceva", sublinia atunci liderul Al-Qaida.

» SUA minimalizeaza impactul
Inregistrarea audio in care liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, acuza tarile arabe de complicitate cu Israelul, difuzata sambata, nu aduce nimic nou, a declarat sub protectia anonimatului un oficial american din structurile de  lupta impotriva terorismului, citat de AFP. "Al-Qaida evoca aceste tematici in mod regulat si, in acest stadiu, nu pare sa fie ceva nou aici", a declarat oficialul citat. El a apreciat, de asemenea, ca nu trebuie "interpretata nici alegerea momentului in care a fost difuzat mesajul", subliniind ca acestea nu coincid, in general, cu atentate. O declaratie anonima a venit si din partea diplomatiei americane. "Mesajul Al-Qaida se inscrie in continuare in temele privind moartea si distrugerea", a declarat un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA. "Este un fapt indiscutabil ca ei ucid fara discriminare femei, copii, musulmani si persoane care nu apartin cultului musulman", a subliniat el.

Cele mai citite

O altă vedetă adusă la Al-Gharafa! Florinel Coman va fi coleg cu un fost jucător de la PSG

Portarul spaniol Sergio Rico a ajuns la un acord cu Al-Gharafa, echipa din Qatar unde evoluează și românul Florinel Coman. Sergio Rico, în vârstă de...

BERD: Economia României va crește cu doar 1,4% în 2024, afectată de scăderea cererii externe și încetinirea sectorului IT

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere prognozele privind evoluția economiei României pentru 2024, indicând o creștere de doar 1,4%,...

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă