Desi pronosticurile legate de evolutia crizei economice arunca piata imobiliara intr-o ceata rece, activitatea din acest sector ramane in atentia tuturor. Pana acum s-a tot vorbit despre somerii care risca sa-si piarda casa, cumparata cu chiu cu vai cu ajutorul bancii, despre terenuri care nu se mai vand si despre garsoniere de 30.000 de euro pe care nu le cumpara nimeni. Presa a cantat prohodul pietei rezidentiale inca de luna trecuta, cand anunta prabusirea preturilor. Jurnalistii au calculat pentru o tara intreaga ce venituri trebuie sa aiba un roman, ca sa-si permita o casa de 100.000 de euro. Insa prea putini si-au indreptat atentia catre proprietatile "scumpe", pornind probabil de la prejudecata ca romanii nu-si mai permit astfel de achizitii ; sau daca si le permit, avem de-a face cu situatii izolate si nu merita sa vorbim despre ele.
Si totusi, cine vrea sa cumpere o locuinta de lux? Ne punem aceasta intrebare in mod firesc, caci oferte de acest tip exista pe piata, si inca destule. "Segmentul de lux isi are clientii sai. E adevarat ca, in contextul actual, orice pret se negociaza. Procesul de negociere se realizeaza in mai multe etape, cuprinzand o discutie de principiu, vizionarea locuintei si negocierea propriu-zisa, pe baza observatiilor culese la fata locului. Fiind vorba de apartamente pentru segmentul high-class, cu locatie foarte buna, suprafata mare si finisaje de calitate, discounturile acordate de proprietari sunt moderate", au dezvaluit consilierii companiei Eurometropola.
Valoarea la care se tranzactioneaza o locuinta de lux, chiar si dupa aplicarea discountului, ramane tot la un nivel ridicat. "Este foarte interesant ce se intampla pe piata. Presa descrie o economie lovita de tsunami si te ia cu frig numai cand deschizi ziarul. Ai senzatia ca nimeni n-o sa mai cumpere nimic, multe vreme de acum inainte. In realitate, numarul potentialilor clienti pe segmentul high-class este consistent. O statistica interna releva faptul ca potentialii investitori cauta imobile la un pret bun, in vederea valorificarii ulterioare, pe termen lung", au subliniat expertii Eurometropola.
Cea mai buna metoda de a valorifica o locuinta este s-o inchiriezi, pentru a-ti genera un cash flow. Chiriile rezista cel mai bine seismelor imobiliare. Investitorii care cunosc piata cauta apartamente situate in cladiri noi, situate ultracentral sau in zona de nord a Capitalei. "High-class-ul se intereseaza in special de locuinte construite dupa 2000, in al caror pret este inclus cel putin un loc de parcare. Astfel de clienti se intereseaza de imobile situate cat mai aproape de parcul Herastrau ori in zone de top ale orasului. In materie de preturi, cea mai mare priza o au locuintele a caror valoare variaza intre 250.000 si 400.000 de euro. De exemplu, un apartament de 4 camere din zona de Nord, finalizat in 2006, se vinde in acest moment cu 360.000 de euro. O astfel de locuinta, amplasata intr-o zona atractiva, dotata cu tot aparatura electro-casnica si finisaje de calitate, poate fi inchiriata cu 3.000 de euro pe luna. Calculele de rentabilitate arata ca viitorul cumparator isi va recupera investitia in 10 ani, un termen bun pentru Europa", au subliniat consultantii Eurometropola.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro