» De cand a intrat in vigoare, anul trecut, OUG nr. 114/2007 a salvat de la distrugere peste 15 hectare de spatiu verde numai pe raza sectorului 1. Majoritatea acestor suprafete sunt amenajate in prezent ca zone publice de recreere.
Datele de mai sus au fost prezentate, ieri, de primarul Andrei Chiliman, in cadrul dezbaterii "Alege verde! – o campanie publica pentru salvarea spatiilor verzi". Dezbaterea a fost determinata de faptul ca Parlamentul a tergiversat adoptarea ordonantei, iar Comisia pentru Administratie din Camera Deputatilor, la propunerea Ministerului Mediului, se pregateste sa respinga actul normativ. "Nu intelegem demersul Ministerului Mediului pentru modificarea ordonantei, atat timp cat acest act normativ a salvat de la distrugere peste 15 hectare de spatii verzi numai in sectorul 1, in ultimul an. Exista o presiune imensa pentru modificarea actului normativ. Solicit public Ministerului Mediului sa lupte pentru mentinerea ordonantei", a declarat primarul Andrei Chiliman. La randul lor, reprezentantii Ministerului Mediului au declarat ca "ordonanta va ramane in vigoare, dar trebuie legata de legea care defineste spatiul verde".
Anul trecut, peste 10 la suta din totalul cererilor pentru constructii depuse la Primaria Sectorului 1 au putut fi respinse datorita existentei OUG 114/2007. "Printre terenurile salvate se numara peste 150 de spatii verzi adiacente blocurilor, strandul Straulesti si strandul Tineretului. Aici se intentiona construirea unei cladiri de 120 de metri. De asemenea, au fost aparate terenuri intregi de verdeata de pe strazile Paris, zona Kiseleff, Primaverii si Dorobanti. Chiar si Parcul Bordei a fost salvat de la distrugere", a mai spus Chiliman. La dezbatere au mai participat: Lucia Varga (deputat PNL si membru in Comisia pentru Administratie Publica a Camerei Deputatilor), Mircea Toma – presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei si presedintele Asociatiei "Salvati Vama Veche", Radu Filipescu – Grupul pentru Dialog Social, Nicolae Radulescu Dobrogea – presedintele Asociatiei Eco-Civica, dar si reprezentanti ai Asociatiei "Salvati Bucurestiul". "Prin modificarea ordonantei 114/2007, Ministerul Mediului acorda sprijin unui grup restrans de interese, nicidecum mediului. Pe motiv ca prevederile ordonantei nu sunt foarte clare si ca se aduc prejudicii proprietarilor de islazuri si celor care vor sa-si construiasca toalete in curtile proprii, Ministerul Mediului solicita un ragaz de un an pentru a aduce modificari ordonantei si a cere suspendarea acestui act normativ", a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea.
Miting prentru aprobarea ordonantei
Aproximativ 30 de tineri, membri ai unor organizatii nonguvernamentale, au participat, ieri dimineata, la un miting in fata Palatului Parlamentului, cerand adoptarea OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei, reducerea sau stramutarea spatiilor verzi. "Dupa miting se va depune la Secretariatul General o lista cu toti deputatii carora le solicitam sa se pronunte, individual, in favoarea sau impotriva ordonantei", a declarat Liana Buzea, directorul "Asociatiei EcoAsist", unul dintre initiatorii campaniei.