6.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialBasescu spune ca "aproape sigur" un acord cu FMI nu va duce...

Basescu spune ca „aproape sigur” un acord cu FMI nu va duce la modificarea TVA sau a cotei unice

Seful statului a precizat luni ca imprumutul pentru care UE cere incheierea unui acord cu FMI poate fi luat dintr-un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro destinat statelor din Europa de Est si spune ca Tariceanu nu a inteles ca nu se referea la cele 30 de miliarde puse la dispozitie de BEI, informeaza Newsin.

"Banii despre care vorbim noi si pe care ii poate angaja Guvernul – este vorba de un alt fond – sunt bani destinati (…) finantarii situatiilor dificile de genul aceleia in care suntem noi, care avem un deficit de cont curent. Si aceste sume nu pot fi accesate decat in paralel UE si FMI. (…) Deci acesti bani sunt altii. Domnul Tariceanu a fost cu mine la Consiliul European, dar nu a inteles", a declarat presedintele la TVR 1. Basescu a explicat ca sumele la care se refera totalizeaza tot aproximativ 30 de miliarde, iar deocamdata s-au imprumutat din acest fond doar Lituania si Ungaria si ca mai sunt 14 miliarde de euro disponibile in cont. Potrivit sefului statului, banii din acest fond sunt destinati doar statelor din Europa de Est.

Traian Basescu a explicat astfel ca este vorba de doua surse de finantare, iar cea de-a doua provine de la Banca Europeana de Investitii (BEI), care este destinata in principal IMM-urilor. El a spus ca sumele de la BEI nu vin la bugetul de stat, ci sunt puse la dispozitia celor patru banci din Romania acreditate de BEI. "Deci sunt 30 de miliarde pentru toate statele UE, nu pentru cele 12 intrate (de curand n.r.)", a spus el, precizand ca acesti bani pot fi accesati fara incheierea unui acord cu FMI.

In ceea ce priveste acordul cu FMI, seful statului a afirmat ca autoritatile romane nu doresc un acord de tip stand-by. "Nu ne putem gandi la acorduri de gen stand – by, ci probabil la o asistenta. Va trebui negociat (…) Si asta va insemna niste obiective, nu mai putem continua cu cresterea anvelopei salariale la sectorul bugetar, a ajuns dincolo de orice limita. Va trebui sa reducem cheltuielile bugetare ca sa lasam loc pentru investitii", a declarat Basescu. Seful statului a spus ca este "aproape sigur" ca nu va mai fi posibil ca FMI sa impuna masuri precum majorarea TVA sau renuntarea la cota unica de impozitare.

Basescu a mai spus ca o parte din banii imprumutati vor fi utilizati pentru consolidarea rezervei BNR, pentru a permite bancii centrale sa elibereze din garantiile bancilor comerciale. "Se creeaza conditii ca bani depusi garantie la BNR de fiecare banca comerciala sa reintre in circuitul financiar al tarii", a declarat el. Basescu a mai spus ca, daca nu ar fi fost conditia Uniunii Europene sa fie "un parteneriat bani europeni si FMI, cu sau fara bani, nu am fi avut un acord cu Fondul".

Traian Basescu a raspuns in cadrul interviului de la postul public de televiziune acuzatiilor pe care i le-a adus fostul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, potrivit caruia seful statului minte cand spune ca UE conditioneaza un imprumut de un acord cu FMI. "Avem o problema cu domnul Tariceanu. A incheiat mandatul si nu a inteles nimic din mecanismele economice. Dansul de multe ori crede ca economia este ca si cum cumperi blugi sau masini Citroen din Franta, le vinzi aici adaugand ceva la pret, te numesti dealer de masini, pui papion, esti baiat elegant si cu asta ai terminat balciul", a replicat Basescu.

"Pot sa va afirm, in calitate de fost prim-ministru care am participat la reuniunile Consiliului European, ca de exemplu, creditul de 30 de miliarde de euro pus la dispozitie de UE pentru IMM-uri nu are niciun fel de conditionare de FMI. Este o alta minciuna pe care presedintele a facut-o aici. Mi se pare extrem de grav si de elocvent pentru maniera in care doreste sa prezinte lucrurile", a afirmat luni Tariceanu, dupa discursul pe care Traian Basescu l-a sustinut in Parlament.

Presedintele a declarat luni, in plenul Legislativului, ca Romania poate accesa fondurile puse la dispozitie de UE doar prin incheierea unui parteneriat cu FMI, precizand ca imprumutul este necesar in contextul in care sectorul privat nu va putea rambursa datoria externa de 24 de miliarde de euro in 2009.

"UE a pus la dispozitia celor 12 state membre intrate in ultimii ani suma de 30 de miliarde de euro in doi ani – 2009 si 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune: sa fie in parteneriat cu FMI. Este conditie si nu vis. (…) Daca dorim sa accesam fonduri puse la dispozitia noilor state membre de UE, trebuie sa o facem in parteneriat cu FMI", a declarat Basescu in Parlament. Presedintele a precizat ca UE nu are instrumentele de control al utilizarii banilor si de evaluare a situatiei macroeconomice.

In discursul din Parlament, Basescu a lansat critici dure la adresa fostului Guvern, acuzand faptul ca deteriorarea situatiei economice din ultimii doi ani nu permite acum Romaniei sa ia masurile anticriza pe care le adopta majoritatea statelor UE.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Doi morți în urma unui accident rutier de pe Bulevardul Independenței din Ploiești

Doi bărbaţi au decedat, marţi seară, într-un grav accident rutier care a avut loc pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti. Din primele verificări a reieşit...

Alegerile din România au șocat un profesor român de la celebra universitate Oxford

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor au fost un şoc şi că a fost...

Analiză BBC: Anularea alegerilor prezidențiale în România. Acuzații de amestec rusesc și un val de nemulțumiri sociale

Într-o analiză publicată de BBC, corespondenta pentru Europa de Est explorează impactul unei situații care a șocat scena politică românească: anularea alegerilor prezidențiale. Anularea votului...
Ultima oră
Pe aceeași temă