Expunerea Unicredit pe Romania este limitata declara Profumo, Marea Britanie si pune intrebari legate de economia sa deschisa, democratii se opun planului de taxare a lui Barack Obama si China pregateste un urias program de relansare economica. Acestea sunt doar cateva din titlurile presei internationale monitorizate de The Money Channel.
"Expunerea noastra pe Romania este limitata" constata seful Unicredit Alessandro Profumo. Cotidianul Wirtschaftsblatt preia din presa italiana declaratiile lui Proffumo pe marginea expunerii gigantului bancar in Europa Centrala si de Est. Volumul total al creditelor acordate de Unicredit in regiune, se ridica la 75 de miliarde de euro.
Daca la acestea se adauga si Turcia, suma ajunge la 100 de miliarde, respectiv 15% din totalul creditelor acordate de italieni. Profumo constata ca situatia tarilor din Est, difera sensibil de la caz la caz "In Romania, unde situatia macroeconomica este negativa, prezenta noastra este limitata. Cea mai periculoasa tara este Ucraina, avem insa incredere in planul de stabilizare al Fondului Monetar International", declara seful Unicredit.
Marea Britanie isi pune intrebari legate de economia sa deschisa, titreaza Wall Street Journal. Cotidianul prezinta cazul unui oras port din nordul Angliei unde 70 de muncitori italieni sunt angajati pentru a extinde o rafinarie.
Aceasta situatie a trecut neobservata in ultimii 15 ani in care multe companii straine erau prezente in regat. Insa dupa ultimele proteste ale muncitorilor britanici, italienii sunt discriminati de catre populatia locala si chiar paziti de un gardian.
Miercuri, premierul Gordon Brown s-a adresat Congresului cu un mesaj impotriva protectionismului. Dar cu o economie care se afunda in recesiune, britanicii se pare ca sunt din ce in ce mai nemultumiti de globalizare. Situatia este ilustrata foarte bine de cazul orasului din nord, care de altfel nu e singurul din tara, unde peste 2.000 de muncitori au demarat proteste al caror mesaj este : Locuri de munca britanice pentru muncitori britanici.
De la sectiunea economica a The Guardian citim despre planul de taxare lansat de presedintele american Barack Obama. Democrati importanti se opun acestui plan si sustin ca piata imobiliara si donatiile vor fi afectate daca se aplica propunerea de a limita deducerile de taxe pentru cei cu venituri mari.
Presedintele comitetului de finante din Senat, Max Baucus a pus la indoiala ieri viabilitatea propunerii lui Obama, la o zi dupa ce omologul sau din Camerei si-a exprimat si el rezervele. Secretarul trezoreiei, Timothy Geithner a decarat ca majorarea taxelor pentru familiile ce castiga peste 250.000 de dolari pe an sunt necesare pentru a putea sustine reforma din sanatate si a limita deficitele bugetare viitoare. Insa el a precizat ca este dispus sa lucreze cu legislativul asupra punctelor la care au obiectii.
China pregateste un urias program de relansare economica titreaza Les Echos. Beijingul a finalizat un plan in valoare de 1.000 de miliarde de euro pentru a relansa activitatea in tara. Autoritatile chineze se pare ca vor dezvalui astazi in fata Parlamentului o crestere a cheltuielilor publice la 33% din PIB. Pe langa finantarea programelor de infrastructura, banii vor merge si catre noi programe sociale precum si spre stimularea consumului.
Dupa ani multi de crestere economica puternica, statul chinez este slab indatorat, doar 20% din PIB in 2007 si isi poate permite astfel de planuri de salvare si chiar cateva deficite. Saptamana viitoare parlamentarii trebuie sa adopta proiectul de buget pe 2009 care prebede un deficit de 1.000 de miliarde de yauni, adica 116 milioane de euro, ceea ce inseamna 3% din PIB, cu mult sub procentul de 12,3% program in Statele Unite de administratia Obama.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro