15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCosmarul FBI – "apocalipsa cibernetica"

Cosmarul FBI – „apocalipsa cibernetica”

Atacurile asupra infrastructurii informatice sunt, dupa armele de distrugere in masa, cea mai mare amenintare la adresa SUA, un pericol tot mai greu de combatut, au avertizat experti ai politiei federale americane – FBI, in cadrul unei conferinte organizate la New York, informeaza AFP. Adjunctul sefului diviziei informatice a FBI, Shawn Henry, a apreciat ca "amenintarea ce planeaza asupra infrastructurii SUA, a serviciilor noastre de informatii si a sistemelor informatice este imensa", aratand ca un atac informatic poate fi la fel de periculos ca un atac terorist de proportiile celui de la 11 septembrie 2001.

 

In opinia lui Henry, gruparile teroriste incearca sa recreeze in plan virtual atentatele de la 11 septembrie, un astfel de atac fiind capabil sa genereze in Statele Unite "acelasi tip de pagube" precum cele inregistrate in atacurile de la New York si Washington. Expertii serviciilor de securitate americane au in vedere scenariul unui adevarat "cybergeddon" sau "apocalipsa cibernetica" – o situatie in care o societate avansata, unde tot ce este important e legat si chiar controlat de calculatoare, este sabotata de hackeri sau pirati informatici.
Michael Balboni, secretar adjunct pentru siguranta publica in statul New York, a descris aceasta "apocalipsa" drept o "imensa amenintare" pentru intreaga societate, de la institutiile bancare, sistemele de alimentare cu apa si energie pana la agentiile guvernamentale.

Dupa mai multi ani de lupta impotriva retelelor de pirati cibernetici sau hoti care actioneaza pe internet, FBI si serviciile de securitate din alte tari au constatat ca hackerii sunt dusmanii cei mai schimbatori si cel mai greu de depistat. "Ne este foarte greu sa-i prindem", a recunoscut Donald Codling, oficial in departamentul informatic al FBI. "Au cipuri si carduri care le permit sa transfere bani de peste tot din lume si sa retraga (sume in numerar – n.n.) de oriunde", a explicat el.
Christopher Painter, expert FBI specializat in retelele de cooperare internationala, a subliniat la randul sau ca unul dintre punctele slabe ale luptei in domeniul securitatii informatice este faptul ca amenintarea e invizibila si din acest motiv uneori nu este luata in serios. "Nu este ca un incendiu", a declarat el. "Descoperim adesea ca o companie a fost atacata, o informam, iar ea (compania – n.n.) nici nu era la curent" cu acest lucru, a explicat Painter.

Dincolo de fraude sau alte tipuri de escrocherii, internetul si pirateria informatica devin cu fiecare zi ce trece un instrument de razboi si spionaj. Chiar daca un atac informatic de proportii nu a avut niciodata ca tinta Statele Unite, o serie de intruziuni in retelele de calculatoare ale agentiilor guvernamentale americane – dar si europene – au fost puse pe seama unor structuri de informatii din China. Mai mult, Estonia si Georgia au fost nevoite sa faca fata unor adevarate asedii cibernetice ale unor hakeri din Rusia in timpul crizelor recente din relatia cu Moscova.

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă