21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialRegele Albert al II-lea al Belgiei accepta demisia lui Yves Leterme

Regele Albert al II-lea al Belgiei accepta demisia lui Yves Leterme

Regele Belgiei, Albert al II-lea, l-a insarcinat pe fostul premier Wilfried Martens sa consulte partidele politice in vederea formarii unei noi coalitii de guvernare, dupa ce a acceptat demisia premierului in functie, Yves Leterme, care a renuntat la mandat ca urmare a acuzatiilor privind ingerinta in actul de justitie.

Crestin-democratul Martens, in varsta de 72 de ani, a acceptat misiunea de "explorare", cum este numita aceasta insarcinare in jargonul politic belgian.
Conform cutumei politice belgiene, "explorarea" este incredintata unei persoane experimentate, care se consulta cu liderii partidelor pentru a testa diversele optiuni de coalitie. Martens, care a fost prim-ministru intre 1979 si 1992, nu a fost numit premier si nici nu are misiunea de a forma un guvern, ci numai sa caute formarea unei majoritati.

Incredintarea misiunii de explorare lui Martens pare sa indice dificultatea formarii majoritatii parlamentare in Belgia, unde politica si statul sunt divizate lingvistic intre valonii francofoni din sud si flamanzii vorbitori de olandeza din nord.
Desi atat partidele politice valone, cat si cele flamande subliniaza cu orice ocazie ca vidul de putere este extrem de periculos pe fondul crizei financiare si economice, de fiecare data cand este avansat numele unui posibil premier cel putin una din formatiunile parlamentare ridica obiectii din varii motive. Tensiunile dintre cele doua comunitati lingvistice au amanat cu aproape zece luni numirea lui Leterme si au generat chiar apeluri flamande la divizarea Belgiei.

In contextul actual, formatiunile  trebuie sa decida daca doresc organizarea de alegeri legislative anticipate in iunie, in paralel cu alegerile regionale si europene dupa ce rezultatele – extrem de stranse – ale ultimului scrutin au aruncat Belgia intr-o criza politica aproape permanenta.
Leterme a demisionat vineri, dupa ce guvernul sau a fost acuzat de presiuni asupra justitiei pentru a valida planul sau de salvare a bancii Fortis, amenintata de criza financiara. El a fost acuzat ca a intervenit in procesul intentat de micii actionari ai bancii care nu au fost consultati cand guvernul a decis ca institutia financiara sa fie preluata de banca franceza BNP Paribas.

Cele mai citite

Investiții în comunitățile rome: O soluție cheie pentru criza forței de muncă în Balcanii de Vest

De Neda Korunovska și Zeljko Jovanovic Balcanii de Vest – Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina – se află la...

Năstase patru golfuri – Academia Catavencu

Deja de mult faimosul Adrian Năstase, care, așadar, nu mai are nevoie de prezentare, îl sfătuiește pe Klaus Werner Johannis „să scrie, singur,...

Neil Lennon, propus pentru postul de antrenor la Hearts după plecarea de la Rapid

Fostul antrenor al Rapidului, Neil Lennon, este considerat un posibil candidat pentru preluarea echipei scoțiene Hearts, aflată pe ultimul loc în prima ligă din...
Ultima oră
Pe aceeași temă