2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBucurestiul pedaleaza pe urmele Parisului

Bucurestiul pedaleaza pe urmele Parisului

» In luna august se deschide primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti.

» Proiectul Cicloteque incepe timid, cu 100 de biciclete si 20 de parcari, dar promite sa se extinda.

» Daca in Paris proiectul a fost initiat de municipalitate, in Bucuresti initiativa apartine unui ONG.

Traficul rutier este una dintre marile probleme ale metropolelor din intreaga lume. Multe capitale europene au rezolvat situatia prin incurajarea locuitorilor de a merge pe bicicleta, construind piste speciale si oferind servicii accesibile de inchiriere. In Bucuresti primele piste de bicicleta au fost realizate anul trecut de Primarie. In vara aceasta se infiinteaza, printr-o initiativa privata, primul centru de inchiriere.

Echipament complet de protectie
Pentru inceput, va fi un singur centru, langa Facultatea de Drept. Pe langa o bicicleta simpla, cu frana de picior, biciclistii vor mai primi echipamentul complet de protectie. Inchirierea se va face cu un abonament anual de 100 de lei, la care se adauga taxa de 2 lei pentru fiecare ora de mers cu bicicleta. Pentru studenti preturile sunt reduse la jumatate. Tarifele sunt similare cu cele din proiectul "Velib" din Paris, insa parizienii au la dispozitie peste 20.000 de biciclete, pe care le pot lasa oriunde in oras, pentru ca "statii" se gasesc la fiecare 300 de metri. Francezii au investit 90 milioane de euro in programul lor de inchirieri, dar succesul pe care l-a avut aduce profituri importante atat municipalitatii, cat si firmei care il administreaza.

"Deocamdata un astfel de proiect nu poate fi profitabil"
In Bucuresti initiative de acest gen au venit aproape in totalitate de la asociatii nonprofit, "ajutate" din cand in cand de Primarie sau de firme private. "Cicloteque" e organizat de ONG-ul de mediu "Mai Mult Verde". Cea mai activa asociatie este "Bate saua", care organizeaza de cinci ani manifestatii si proiecte pentru dezvoltarea ciclismului in Bucuresti. Geo, presedintele asociatiei, nu crede ca proiectul "Cicloteque" se poate sustine singur financiar: "Deocamdata un astfel de proiect nu poate fi profitabil. E nevoie de o investitie atat din mediul privat, cat si din partea Primariei".
In forma de acum, proiectul nu este foarte practic: sunt putine biciclete care trebuie aduse in acelasi loc de unde au fost luate. Nici bicicletele chinezesti nu par foarte rezistente, iar Bucurestiul promite mai multe obstacole decat Parisul. Organizatorii mentioneaza insa ca proiectul nu este decat un prim pas pe drumul catre o capitala mai linistita si mai sanatoasa.

» Biciclete furate din Franta
3.000 de biciclete "publice" au fost furate din Paris, chiar daca au peste 22 de kilograme. Unele au fost vazute in Romania, langa Brasov. Nici de vandalism nu au scapat: inca 3.000 de biciclete lovite, dezmembrate si agatate de stalpii cu indicatoare din capitala franceza. Cu toate acestea, profiturile au fost suficiente pentru a le repara si inlocui pe toate.

Cele mai citite

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă