Vanzarile de case in Statele Unite in crestere in ultima perioada, pretul imobilelor americane in scadere, sau pretul petrolului sub 130 de dolari pe baril sunt vesti care au adus o unda de optimism pe bursele americane.
In luna aprilie vanzarile de case noi, pentru o singura familie in SUA, au urcat cu 3,3%, la o rata anuala de 526.000, insa se afla cu 42% sub nivelul din aprilie 2007, ceea ce reprezinta cea mai mare scadere din ultimii 27 de ani.
Dupa un week-end prelungit, titlurile americane au inceput saptamana pe o crestere usoara, pe fondul unei sedinte calme de tranzactionare. Investitorii au fost concentrati pe statisticile provenite din pietele imobiliare. La inchiderea sedintei de tranzactionare din 27 mai, indicele Dow Jones a finalizat sedinta cu o crestere de 0,55% pana la 12.548,35 puncte in timp ce indicele Nasdaq Composite a progresat cu 1,50% pana la 2 481,24 puncte. Indicele S&P 500 a castigat la randul sau 0,68%, pana la 1 385.35 puncte.
Agentia de rating Standar&Poor’s a anuntat marti ca preturile caselor in Statele Unite ale Americii au inregistrat cea mai semnificativa scadere din ultimele doua decenii. Indicele Standard & Poor's/Case-Shiller, care monitorizeaza pretul locuintelor, a scazut in primul trimestru al anului cu 14,1 procente, comparativ cu 2007, cel mai redus nivel din 1988, cand agentia de evaluare financiara a elaborat primul sau indice national al preturilor la case.
Pe de alta parte, increderea consumatorilor din Statele Unite a cazut neasteptat in mai, pana la un nivel minim al ultimilor 16 ani, deoarece nervozitatea americanilor cu privire la viitor a crescut, dupa scumpirea benzinei si ieftinirea caselor.
Cu toate acestea, majoritatea proprietarilor de afaceri mici din SUA considera ca situatia economiei americane se agraveaza, desi sentimentul antreprenorilor s-a imbunatatit in mai, fata de lunile anterioare, potrivit unui studiu al Discover Small Business Watch. Studiul arata ca economia Statelor Unite se confrunta cu cea mai grava criza a sectorului locuintelor de la Marea Criza (1929 – 1939), cu preturi record ale energiei, prabusirea pietei locurilor de munca, desi rezultatul studiilor arata totusi o mica imbunatarire in ultima luna. Indicele calculat de providerul de carduri de credit Discover Small Business Watch a crescut la 81,8 in mai, de la 76,1 in aprilie.
Nivelul de luna trecuta a fost cel mai scazut inregistrat din august 2006, de cand se calculeaza acest indice. Potrivit raportului, doar 28% din detinatorii de afaceri mici considera ca mediul de afaceri se imbunatateste, oferind conditii mai bune businessului lor, in crestere de la nivelul de 24% inregistrat in aprilie. 71% din antreprenorii americani considera ca situatia economica din SUA se inrautateste, fata de 76% in aprilie.
Doar 39% au spus ca au inregistrat intrari de capital in ultimele 90 de zile, in scadere de la nivelul de 44% in aprilie si 47% in martie. Doar 12% din firmele americane mici, cu mai putin de cinci angajati, intentioneaza sa faca angajari in urmatoarele cateva luni, in timp ce 9% din acestea vor sa-si reduca din personal. In timp ce 2% din antreprenorii americani nu sunt hotarati in privinta suplimentarii sau reducerii numarului de angajati, 77% nu vor sa opereze nicio schimbare la nivel de personal. In urmatoarele sase luni, 42% din firmele mici din SUA isi vor reduce bugetul pentru publicitate si investitii, in timp ce doar 28% au planificat cresteri de cheltuieli. 3% din antreprenori nu sunt inca hotarati in privinta acestor cheltuieli din urmatorul semestru, in timp ce 27% isi vor mentine nivelul actual.
Bank of America a anuntat marti ca isi va exercita o parte din optiunea de a cumpara actiuni la China Construction Bank (CCB) in valoare de 14,52 miliarde dolari din Hong Kong (1,86 miliarde dolari SUA), majorandu-si participatia la cea de-a doua banca din China la 10,75%.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro