Scaderea stocurilor de petrol, comentariile FED privind dobanda de referinta si temerile privind inflatia au provocat miercuri noi scaderi pe bursele americane.
Rezerva Federala (FED) a dat publicitatii minuta reuniunii Comitetului de Politica Monetara din 29/30 aprilie. Cativa dintre membrii Comitetului au estimat ca este neavenita o reducere a dobanzii de interes doar din cauza unor simple presupuneri de incetinire a economiei. In alta ordine de idei, FED a revazut cifrele referitoare la cresterea ratei inflatiei pentru 2008 intre 0,3 pana la 1,2% fata de 1,3 pana la 2% calculate anterior.
Indicele S&P 500 a pierdut miercuri 22,69 puncte, sau 1,6%, pana la 1.390,71. Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 1,8 % pana la 12.601,19, iar indicele Nasdaq Composite Index s-a depreciat cu 1,8 %, pana la 2.448,27. Titlurile Boeing au cazut cu 4,86 % pana la cotatia de 81 de dolari. Actiunile companiilor financiare au fost si ele afectate, astfel Citigroup a pierdut 4,8 % pana la 21,06 dolari, pe cand Bank of America s-a depreciat cu 2,2 % pana la cotatia de 34,63 de dolari si JPMorgan a scazut cu 2,9 % pana la 42,42 dolari. Activitatea comerciala din sectorul imobiliar american a scazut in primele trei luni ale anului si va avea in continuare aceeasi tendinta, potrivit datelor publicate, miercuri, de un grup comercial de pe segmentul imobiliar. Indicele Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari pentru activitatea comerciala a coborat cu 0,7%, marcand a treia scadere trimestriala consecutiva. Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producator de computere personale, a obtinut in primul semestru al anului fiscal, incheiat la 30 aprilie, un profit net de 4,19 miliarde dolari, in urcare cu 26% fata de aceeasi perioada din 2007, si un avans de 12% al veniturilor, la 56,73 miliarde dolari.
Pretul petrolului a depasit pentru prima data nivelul de 135 dolari/baril, pe fondul deprecierii dolarului si al temerilor legate de rezervele mondiale.
"Cresterea continua a pretului petrolului este suficienta pentru a raci entuziasmul pietelor bursiere", sublinia Patrick O'Hare, analist la Briefing.com. "Aceasta este ca o taxa indirecta asupra consumului care va slabi cresterea economica in ansamblu si in plus pretul energiei va incepe serios sa erodeze putina disponibilitate pe care consumatorul o mai are pentru a cheltui" ,a conchis Frederic Dickson, analist la DA Davidson.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro