Directia nationala anticoruptie a finalizat ancheta in dosarul fraudarii examenului pentru ocuparea functiilor de conducere din parchete. Procurorii anticoruptie au pus sub invinuire patru procurori, un judecator si un notar. Dupa ce se va termina prezentarea materialului de urmarire penala, cei sase invinuiti vor fi trimisi in judecata prin rechizitoriu. Tot atunci, magistratii inculpati vor fi suspendati din functii de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
DNA i-a pus sub invinuire pe Georgeta Gabriela Ghita, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si presedinta a comisiei de examen, de la care s-ar fi scurs subiectele concursului, si pe Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General si membru supleant al comisiei, acuzat ca a comercializat subiectele obtinute de la sefa sa, Gabriela Ghita. De asemenea, DNA i-a pus sub invinuire pe procurorii Sterian Guli si Dumitru Gheorghe, care si-au cumparat subiectele si au castigat concursul, precum si pe intermediarii Gheorghe Cerbeanu (judecator) si Gheorghe Bucur (notar, fost judecator suprem).
Cristian Deliorga, membru CSM, care urma sa faca lobby printre colegii sai pentru validarea castigatorilor examenului fraudat, a scapat de invinuire deoarece traficul de influenta la acest nivel nu s-a consumat. Mai precis, scandalul fraudarii examenului a izbucnit inainte ca CSM sa-i valideze pe castigatorii care au fraudat concursul.
Concursul pentru ocuparea unor functii de conducere in parchete a fost organizat in noiembrie 2007 de catre Consiliul Superior al Magistraturii, iar primele stiri cu privire la fraudarea examenului au aparut la inceputul lunii decembrie. Cei sase acuzati de fraudarea examenului sunt Georgeta Gabriela Ghita (fost presedinte al comisiei de examinare, fost adjunct al procurorului general al Romaniei), Eugen Cojocaru (membru supleant al comisiei de examinare si coleg cu Gabriela Ghita la Parchetul General), Sterian Guli (procuror din Urziceni, "cumparator" al functiei de sef al Parchetului Tribunalului Bucuresti), Gheorghe Dumitru (procuror din Pitesti, "cumparator" al functiei de sef al Parchetului Curtii de Apel Pitesti), Gheorghe Cerbeanu (judecator la Tribunalul Valcea, intermediar in lantul vanzarii functiilor) si Gheorghe Bucur (notar, fost judecator la Curtea Suprema de Justitie, intermediar).
Lantul vanzarii functiei de procuror-sef
Gabriela Ghita, presedintele comisiei de examinare a candidatilor, este acuzata ca i-ar fi dat subiectele in format electronic colegului ei Eugen Cojocaru, spre a fi vandute potentialilor procurori-amatori de functii de conducere. Eugen Cojocaru, membru supleant al comisiei de examinare, cel care ar fi negociat pretul subiectelor si apoi le-ar fi vandut contra bani si produse, este acuzat de luare de mita si vanzare de trafic de influenta. Initial Eugen Cojocaru ar fi cerut 50.000 de euro pentru ocuparea functiei de sef de parchet, dar, dupa negocieri, ar fi acceptat de la candidatul Gheorghe Dumitru suma de 15.000 de euro. "Cumparatorul" Gheorghe Dumitru este acuzat de dare de mita si instigare la trafic de influenta. Sterian Guli ar fi cotizat si el pentru obtinerea subiectelor de concurs si castigarea postului de procuror-sef la Parchetul Tribunalului Bucuresti, motiv pentru care si el este acuzat de dare de mita si instigare la trafic de influenta. Judecatorul intermediar Gheorghe Cerbeanu este acuzat de complicitate la cumparare de influenta, iar notarul Gheorghe Bucur, de trafic de influenta si complicitate la cumparare de influenta. Intre altele, Gheorghe Bucur ar fi promis ca va interveni pe langa unii dintre membrii sectiei de procurori ai Con-siliului Superior al Magistraturii pentru validarea posturilor castigate prin fraudarea concursului.
Procurorul CSM a scapat
In scandal a fost implicat si numele procurorului Cristian Deliorga, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (sectia de procurori), la care ar fi facut trafic de influenta direct candidatul Sterian Guli pentru validarea postului de sef castigat prin fraudarea examenului. De asemenea, la Deliorga ar fi intervenit si intermediarul Gheorghe Bucur in favoarea candidatului Gheorghe Dumitru. Cristian Deliorga nu a fost pus insa sub acuzare deoarece nu s-ar fi consumat infractiunea de trafic de influenta, sustin surse judiciare. Mai precis, cei doi castigatori ai examenului, respectiv Gheorghe Dumitru si Sterian Guli, nu au fost validati de CSM – sectia de procurori – pe functiile castigate prin fraudarea examenului deoarece… scandalul izbucnise chiar inainte de validare! Contactat telefonic, Cristian Deliorga ne-a declarat: "Toate aspectele au fost lamurite cu ocazia audierii mele la Directia Nationala Anticoruptie ca martor. Ce am avut de spus le-am spus procurorilor, altceva nu comentez".
Interceptarile telefoanelor, acceptate ca probe
Principalele probe din acest dosar sunt inregistrarile convorbirilor telefonice. In timpul anchetei penale, unii dintre cei acuzati i-au dat in judecata pe procurorii anticoruptie, acuzandu-i ca le-ar fi interceptat ilegal telefoanele. Instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie le-a respins contestatiile, astfel ca interceptarile telefoanelor au ramas principalele probe ale acuzarii.