17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFratia ortodoxa si dubla masura

Fratia ortodoxa si dubla masura

Pare o greseala ca Romania s-a grabit sa se pronunte in cazul Kosovo, iar multa lume e de parere ca trebuia sa faca repede ceea ce a facut Big Brother. Dar Big Brother i-a incurajat si pe talibanii din Afganistan, in prima faza, contra rusilor si vedem cu totii ce a iesit. Unii spun ca UCK nu a fost o armata de eliberare, ci una terorista, de epurare etnica, inversa celei sarbe, ca, de fapt, politicienii kosovari sunt fosti teroristi reciclati, agenti ai mafiei albaneze din vecini. Ce e drept, sarbii au intreprins masuri de epurare etnica severa in Kosovo, dar albanezii? In cateva saptamani vom vedea daca declaratiile frumoase ale prim-ministrului celui de-al doilea stat albanez, nou creat, sunt proiecte sau praf in ochii opiniei publice internationale. Poate ca prima lege pe care trebuia sa o voteze guvernul ThaIi era aceea a minoritatilor.

O greseala a fost, asta e sigur, ca, ajutand Serbia, alaturi de Rusia, autoritatile romane nu i-au pus presedintelui sarb, grabit sa vina la Bucuresti, problema romanilor din Valea Timocului, supusi unei teribile epurari etnice, si nu de ieri de alaltaieri. Cat despre fratia ortodoxa intre sarbi si romani: poate ca presedintele roman trebuia sa-l intrebe pe cel sarb ce s-a intamplat cu bisericile romanesti din satele Vaii Timocului? si: de ce nu este recunoscuta nationalitatea romanilor din Valea Timocului in statul democrat, cu aspiratii europene, Serbia? Sigur, timocenii n-au in spate solidaritatea musulmana ca sa-si faca vreo armata de eliberare, precum albanezii kosovari. Unui preot roman din Valea Timocului i s-a interzis sa-si construiasca o biserica (ortodoxa, fireste) in propria curte, tot in numele fratiei ortodoxe, desigur. Asta in timp ce, in Banat, la noi, functioneaza un ierarh sarb cu rang de episcop si nu se gandeste nimeni sa-i inchida bisericile. Acum cativa ani, Teoctist a donat o suma mare de bani bisericii ortodoxe din Serbia. Toate astea ar fi trebuit puse in balanta si de catre campionii nationalismului, descoperiti brusc de toate televiziunile drept profesionisti ai patriotismului, asa cum a putut observa oricine isi pierde vremea cu ele. Unul n-a suflat o vorbulita despre romanii de la sudul Dunarii. Deci, patriotul Funar si patriotul Vadim la asta trebuiau sa se gandeasca, asta  trebuiau ei sa invoce.

Cat despre nerecunoasterea statului Kosovo, o sa ne schimbam repede pozitia, aici ii dau dreptate lui Marko Béla. Poate nu chiar atat de repede pe cat isi schimba guvernul motivarea si tinta noilor biruri – ca asta sunt –,  ba pe automobile cumparate din strainatate, ba pe bonificatii si cadouri de la serviciu, "dar insa totusi", cum spunea un poet. Este, de altfel, o specialitate mai romaneasca decat sarmalutele si mamaliguta, asa cum au demonstrat atatea aliante gresite, rupte si intoarse in sens contrar, in istoria noastra, externa sau interna. Vezi si ultimii ani politici.  Poate ca ar trebui ca ministrii sa se sfatuiasca intre ei inainte de a anunta prostii pe posturile de televiziune, credeam, dar mi-am luat seama: sfatul intre nehotarati tot indecizie produce. Nu cumva acesti domni au ajuns prea repede la guvernare? Sau nu cumva nici nu trebuia ca asemenea personaje sa se ocupe de asa ceva?

Si revenind la independenta celor doua milioane de albanezi din Kosovo, precum si la dreptul de autodeterminare al popoarelor: dar 20 de milioane de kurzi din Turcia, Siria, Irak si Iran de ce sa nu aiba un stat al lor? Iar armata lor de eliberare de ce e terorista?

Nicolae Prelipceanu este publicist si scriitor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă