» Fara sa fie prea convinsi, liderii PSD au decis sambata sa inceapa negocierile cu partidele parlamentare pe tema motiunii de cenzura si a alegerilor anticipate.
» Premierul Tariceanu este pregatit sa faca o contraoferta: actualul Guvern sa-si pastreze configuratia politica, dar sa fie remaniat exact in puncte considerate vulnerabile de amatorii initierii motiunii de cenzura.
» Liberalii sustin, prin Ludovic Orban, ca suprapunerea localelor peste parlamentare ar fi o procedura neconstitutionala.
La initiativa lui Adrian Nastase, care a cerut urgentarea stabilirii clare a atributiilor presedintelui Consiliului National, functie in care a fost ales vineri, liderii PSD s-au intrunit sambata si au decis ca in cursul acestei saptamani vor discuta cu liderii partidelor parlamentare si cu presedintele Romaniei pe tema oportunitatii motiunii de cenzura si a declansarii alegerilor anticipate. Geoana va propune ca alegerile parlamentare sa fie cuplate cu alegerile locale, iar organizarea lor sa se impinga catre finalul lunii iunie. "Sa fie undeva spre 28 iunie. Deci, daca avem alegeri parlamentare si locale undeva la final de iunie, inseamna sa avem un guvern in iulie, inseamna ca in septembrie incepe sa functioneze si inseamna ca undeva in toamna aceasta, dupa sondaje, am putea eventual sa ne gandim la desemnarea candidatului la prezidentiale. Poate, primavara viitoare", a explicat Geoana strategia PSD. Insa Nastase, desemnat sa se ocupe de coordonarea pasilor catre anticipate, ar temporiza aceasta tema. El a precizat ca declansarea anticipatelor "este doar una dintre solutii". Nastase a afirmat: "Sigur ca va depinde si de ceea ce vor dori sa faca si cum vor dori sa faca liberalii, va depinde, pana la urma, chiar si de dreptul de veto al presedintelui, care este singurul care poate sa dizolve Parlamentul in final". Nu numai Adrian Nastase merge catre temporizare, ci si Ion Iliescu, cel care a explicat dupa Consiliul National ca parlamentarii partidului in nici un caz nu isi doresc anticipate.
Desi premierul Tariceanu declara vineri la Galati ca Guvernul ia in calcul declansarea alegerilor anticipate, liberalii isi doresc organizarea alegerilor locale pe 28 mai, iar a parlamentarelor, la termen, undeva in toamna. "Pana la urma, nu este imposibil, dar aceasta este o tema care a inceput la doua saptamani dupa alegerile din 2004 si probabil ca si cu doua saptamani inainte de alegerile la termen din 2008 s-ar putea sa auzim discutii despre anticipate", a declarat vicepresedintele PNL, Crin Antonescu. "Parerea mea e ca in acest moment cea mai mare probabilitate e ca lucrurile sa ramana asa pana la toamna", sustine si Bogdan Olteanu. si el, la fel ca si liderii PSD, sustine ca pana la urma decizia ar tine de presedinte, cel care are atributii constitutionale legate de etapele declansarii anticipatelor. Liberalii conditioneaza discutia despre anticipate de adoptarea votului uninominal. "Nu credem ca exista posibilitatea constitutionala si legala de a exista o suprapunere a alegerilor locale peste cele parlamentare", sustine si vicepresedintele liberal, Ludovic Orban.
Liberalii sunt pregatiti ca la discutiile cu social-democratii si liderii celorlalte partide parlamentare sa propuna ca Guvernul, in actuala formula, sa continue sa lucreze pana la termen. Potrivit unor surse liberale, PNL este pregatit sa faca o contraoferta. Respectiv, remanierea ministrilor cei mai criticati de partide. PNL spera astfel ca, pe de o parte, sa calmeze spiritele incinse de tema motiunii de cenzura, pe de alta parte, sa profite electoral de improspatarea actualului Executiv.
NEINCREDERE
Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat sambata ca declaratia premierului cu privire la posibilitatea devansarii parlamentarelor dovedeste ca PSD si PNL sunt neserioase intrucat au promis introducerea votului uninominal, "lucru care nu ar fi posibil in cazul devansarii alegerilor". Boc a anuntat insa ieri ca, daca PSD decide sa depuna o motiune de cenzura, PD-L o voteaza.
TACTICa
Liderii PSD i-au sugerat lui Adrian Nastase sa mearga si el la Cotroceni miercuri, la discutiile cu Traian Basescu pe tema pactului pentru educatie.
» Pacuraru, primul vizat?
Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sambata la Galati ca, in opinia sa, ministrul Muncii, liberalul Paul Pacuraru, a gresit cand a semnat ordinul privind impozitarea primelor de sarbatori si a altor beneficii acordate de firme angajatilor. El l-a acuzat ca a adoptat respectivul ordin fara a se consulta cu ministrii Varujan Vosganian si Teodor Melescanu. "Va marturisesc ca a fost o greseala semnarea acestui ordin, il consider ca o greseala. Consider ca, in mod normal, o astfel de decizie nu poate s-o ia un ministru, pentru ca este o decizie care afecteaza nivelul de taxare. Nu poate fi luata fara consultarea ministrului Finantelor, fara consultarea ministrului Justitiei, care practic dau avizul de legalitate. De altfel, domnul Pacuraru a revenit chiar in termen de 24 de ore asupra ordinului. Daca ma intrebati pe mine, cred ca a fost covarsit de hartii si ca nu a citit cu foarte mare atentie toate prevederile acelui ordin care, practic, insemna o detaliere, de fapt, o interpretare a ceea ce este considerat venit brut, conform sintagmei utilizate in lege. si in momentul in care toata lumea s-a sesizat a facut pasul inapoi."