2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Miorita" si Shukar Collective reprezinta cultura romana in Elvetia

„Miorita” si Shukar Collective reprezinta cultura romana in Elvetia

Astazi va fi deschis oficial, la Basel, Festivalul Culturescapes, a carui invitata este in acest an Romania.

 

Dupa Georgia, Armenia si Ucraina si inaintea Turciei si a Azerbaidjanului, Romania ajunge la Basel, in Elvetia, cu ceea ce este mai reprezentativ in cultura actuala. Muzica romaneasca si filme, arta vizuala si arhitectura, literatura si teatru: acestea sunt artele care se vor "da in spectacol" incepand de astazi, cand va fi deschis Festivalul Culturescapes, la St. Martin din Basel.

Initiat in 2003 in acest orasel de la granita cu Franta si Germania, festivalul prezinta o regiune din Europa de Est in diverse ipostaze culturale. Astazi, la deschiderea oficiala a Culturescapes ("peisajeculturale", in traducere aproximativa), Orchestra de camera din Basel va sustine concertul inaugural, cu Simfonia de camera op. 33 in Mi major, de George Enescu. Tot in aceasta seara, cantaretul Grigore Lese va interpreta "Miorita" in mai multe variante arhaice, culese din diferite zone locuite de romani, iar Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, va vorbi despre semnificatia baladei. Seara se va incheia cu un concert sustinut de formatia de muzica veche Stavropoleos.
Dupa acest concert inaugural, vor fi prezentate publicului unele dintre cele mai reprezentative lucrari ale unor compozitori romani contemporani: stefan Niculescu, Aurel Stroe, Dan Dediu, Diana Rotaru, Irina Ungureanu. Grupul Shukar Collective va sustine concerte la Uster, Zürich, Lörrach si Berna, iar postul elvetian de radio DRS 2 va inregistra, in Culturescapes, sase dintre concertele sustinute de muzicienii romani.

"Sad Romania, A Laughing Matter" (aproximativ, "Romania trista e de ras") este genericul sub care vor fi proiectate la Zürich (la Kino Xenix) si la Basel (Stadtkino Basel) multe dintre filmele care au marcat istoria cinematografiei romanesti in ultimii 40 de ani. Adica peliculele semnate de Liviu Ciulei, Ion Popescu-Gopo, Dan Pita, Lucian Pintilie, Florin Iepan, Radu Jude, Hanno Hoffer, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu.
Ana Blandiana, Nora Iuga si Mircea Cartarescu, alaturi de scriitorii de limba germana nascuti in Romania Catalin Dorian Florescu si Franz Hodjak vor avea o serie de lecturi la Basel (intre 21 si 23 noiembrie), Zürich (pe 20 si 22 noiembrie) si la Uster (pe 23 noiembrie).
Intre 28 noiembrie si 1 decembrie, Teatrul Luni va sustine o serie de spectacole la Kaserne din Basel. Elvetienii vor avea ocazia sa vada doua spectacole de Lia Bugnar (pe 28 si 29 noiembrie) si trei de Peca stefan (pe 30 noiembrie si 1 decembrie), toate reprezentatiile urmand sa se joace in limba engleza.

Muzeul Elvetian de Arhitectura va gazdui expozitia care a reprezentat anul trecut Romania la Bienala de Arhitectura de la Venetia, "Remix, fragmente dintr-o tara", care ilustreaza evolutia peisajului urban din Romania ultimilor 16 ani, in comparatie cu perioadele anterioare. Iar la Kunsthalle Basel, Dan Perjovschi va desena pe peretele din spate al Galeriei (proiectul se intituleaza "I Am Not Exotic – I Am Exhausted") si va purta un dialog cu artistul olandez Otto Berchem. Cei doi artisti s-au intalnit la 9.Istanbul Biennial, cand Perjovschi purta un tricou inscriptionat in fata cu "Welcome to Europe" ("Bine ati venit in Europa") si pe spate cu "Now go home" ("Acum intoarceti-va acasa"), realizat de Berchem.
Ieri, la Kunsthalle, Lia Perjovschi si-a prezentat proiectul "Contemporary Art Archive/Centre for Art Analysis 1990-2007", in cadrul aceluiasi Festival Culturescapes.

Peisaje culturale

Festivalul se desfasoara sub patronajul presedintelui Confederatiei Elvetice, Micheline Calmy-Rey, si al presedintelui Romaniei. In ultimii patru ani, festivalul a situat in prim-plan muzica, o arta neconditionata de limba. Ideea acestui festival este sa demonstreze ca pluralismul culturilor europene este capitalul sau cel mai important, putand sa reprezinte un model de societate deschisa pentru intreaga lume.

Cele mai citite

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...

Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, va fi candidatul Coaliției Civice la președinția Poloniei

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, a fost anunţat ca fiind candidatul partidului Platforma Civică (PO), aflat la putere, pentru alegerile prezidenţiale din Polonia. El a...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă