Celebrul regizor american si-a prezentat la Bucuresti filmul "Tinerete fara tinerete" dupa premiera mondiala de la Roma.
Imbracat casual, cu un costum cu dungulite, ghete de iarna si un fular multicolor, Francis Ford Coppola a pasit marti seara pe covorul rosu derulat la intrarea in CinemaPro, insotit de sotia sa. Coppola si-a onorat astfel promisiunea facuta echipei din Romania, cu care a lucrat aproape 18 luni, de a aduce filmul "Youth Without Youth" ("Tinerete fara tinerete") imediat ce va fi gata.
In Romania, filmul celebrului regizor, primul in ultimii zece ani, inspirat de nuvela omonima a lui Mircea Eliade, a avut parte de o primire mai mult decat calduroasa. Mai ales ca in urma premierei mondiale, care a avut loc in week-end-ul trecut la Festivalul de Film de la Roma, criticii de film de la marile publicatii de specialitate si-au gasit un ton comun, spunand ca fanii regizorului vor fi dezamagiti de aceasta productie. "Coppola o fi fost fascinat de Mircea Eliade, dar nu a reusit sa transpuna asta in film", scria Ray Bennett pentru Reuters. Jay Weissberg de la "Variety" remarca dialogurile obositoare si incapabile sa creeze vreo conexiune intre personaje, adaugand ca "Tinerete fara tinerete" este condamnat la un interes minim din partea publicului.
"Treaba mea a fost sa-i interpretez munca si sa o transpun intr-un film interesant, in care sa se regaseasca ideile lui Eliade", a explicat marti seara Coppola in fata unei sali arhipline, din care nu au lipsit, pe langa numerosii actori si tehnicieni romani care au contribuit la realizarea filmului, figuri mondene, jurnalisti, oameni de afaceri. Coppola le-a multumit tuturor celor cu care a lucrat, subliniind ca proiectia este in onoarea lui Adrian Pintea, "un om minunat si un actor foarte bun", care a interpretat in film rolul unui mistic, Pandit. Daca la Roma le-a cerut oamenilor sa nu se grabeasca sa dea un verdict inainte de a revedea filmul, la Bucuresti Coppola a spus ca isi da seama ca filmul poate parea neobisnuit si dificil, cu o poveste care se se naste dintr-o poveste, care la randul ei apare dintr-alta, "asemenea unui trandafir care se deschide".
Daca dupa proiectia de la Roma s-a vorbit despre cat de complicata este actiunea si cat de superficial scenariul, romanii, care vor putea vedea filmul lui Coppola abia la inceputul anului viitor, au toate sansele sa se simta vrajiti de acest film cu adevarat neobisnuit, in care Tim Roth si Alexandra Maria Lara, interpretii rolurilor principale, vorbesc in sanscrita, egipteana, sumeriana, in care asistam la spectaculoase intoarceri in timp si care, nu in ultimul rand, aminteste proza fantastica a lui Eliade.
"Tinerete fara tinerete" este povestea unui profesor, Dominic Matei (Tim Roth), care, ajuns la 70 de ani fara sa-si fi terminat cartea vietii (un studiu despre originea limbilor) si fara s-o fi pastrat pe femeia vietii lui, sufera o spectaculoasa intoarcere in timp, dupa ce este fulgerat in timpul unei furtuni. Devine tanar ca la 40 de ani si, in plus, detine informatii pe care nu le cunoscuse in adevarata sa tinerete. Ii supravietuieste celui de-al doilea razboi mondial, chiar daca este vanat de nazisti, printr-o spioana (Alexandra Pirici, din pacate cu o interpretare foarte jos, o Laura Andresan ceva mai stilata). In plus, are toate sansele sa-si recucereasca iubirea pierduta si, prin ea, sa-si finalizeze cercetarea asupra originii limbilor. Pentru ca femeia vietii lui (Alexandra Maria Lara), in timpul unor deliruri mistice, incepe sa vorbeasca limbi din ce in ce mai vechi. Dar orice astfel de extaz o imbatraneste brusc. Dominic va avea de ales intre a continua sa traiasca alaturi de ea, condamnand-o la o decrepitudine prematura alaturi de el, vesnic tanar, si a o lasa sa plece. Dincolo de contorsiunile filosofice, dincolo de scenariul poate stufos, "Tinerete fara tinerete" ramane o poveste de dragoste, in care Tim Roth si Alexandra Maria Lara fac un cuplu mai mult decat fermecator.
IMAGINe
» Coppola & Malaimare Jr., colaboRare pe termen lung
Marcel Iures, Florin Piersic Jr., Cristi Iacob, Andi Vasluianu, Anamaria Marinca sunt doar cativa dintre actorii care pot fi vazuti, chiar daca pe partituri mici, in "Tinerete fara tinerete". Costurile de productie s-au ridicat la 5 milioane de dolari, bani proveniti in exclusivitate din afacerea cu vinuri pe care Coppola a dezvoltat-o in California. Imaginea, spectaculoasa, este semnata de Mihai Malaimare Jr., care il va insoti pe regizor in Argentina, ei colaborand si la urmatorul proiect.