11 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialPoezie de cursa lunga

Poezie de cursa lunga

» Pentru prima data in Romania s-a citit poezie timp de 15 ore incontinuu. "Maratonul poetic" a facut parte din programul "Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007".

» Ideea i-a apartinut poetului Andrei Bodiu, care face astfel de maratoane inca de la mijlocul anilor ’90, la Facultatea de Litere din Brasov.

» Simona Popescu, Nora Iuga, Ruxandra Cesereanu, Mircea Cartarescu, Andrei Codrescu, Petru Iliesu, Ioan Es. Pop s-au numarat printre numerosii participanti la "maraton".

15 ore de poezie, mai rau decat in orice cosmar. Cati nu gandesc asa? Cati nu sunt speriati numai la auzul cuvantului "poezie"? Cati nu ti-ar rade in nas si nu te-ar trimite la plimbare daca ai indrazni sa-i inviti la un recital care sa inceapa la primele ore ale diminetii si sa se termine la primele ore ale diminetii urmatoare? Nu doar poezia, ci literatura in general continua sa sperie atunci cand e expusa. La noi nu exista o traditie a lecturilor publice, iar atunci cand e vreo exceptie, lumea se sperie si nu va veni nimeni. Andrei Bodiu, profesor si poet din Brasov, a trecut peste toate aceste prejudecati si a demonstrat ca ideea unui maraton de poezie nu e atat de proasta cum ar crede multi, ba dimpotriva.
Programul Capitalei Europene 2007 nu a adus prea multa literatura la Sibiu, iar motivele pot avea legatura cu prejudecatile enumerate mai sus sau nu.
La sfarsitul saptamanii trecute insa lucrurile s-au schimbat radical in Sibiu, unde chiar s-a inregistrat un exces de literatura. La Biserica Evanghelica erau recitaluri ale scriitorilor prinsi in Festivalul International de Literatura (o idee mai veche a lui poetului german Oskar Pastior, nascut la Sibiu, dar care din pacate nu a mai apucat s-o vada materializata), iar in Aula Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu incepea maratonul de poezie.

La ora 9.00, cand era programata sa inceapa "cursa", in Aula nu erau mai mult de 30 de persoane. Nici macar participantii nu se stransesera toti – peste 80 –, spectatori nici atat. Previziuni sumbre. Cineva povesteste ca, in urma cu o zi, la lectura Hertei Müller de la Biserica Evanghelica abia au fost 20 de persoane. Daca nici la Herta Müller nu vin oamenii…  Maratonul incepe. Asa, cu cateva scaune ocupate, si cu un omagiu lui Mircea Ivanescu. O idee excelenta, numai ca actorul care a citit a reusit performanta de a transforma textele poetului intr-o serie de banalitati si sclifoseli. "Asta-i sodomizarea lui Mopete", mormaie cineva din sala. Cu greu puteai sa-ti imaginezi atunci, in timp ce asteptai ca actorul sa termine citirea pe nas a poemelor lui Mircea Ivanescu, ca lucrurile vor merge din ce in ce mai bine, ca prostiile citite – nu au lipsit nici acestea, lucru firesc pana la urma intr-un astfel de recital-mamut – pot fi atat de amuzante si ca se vor pierde pur si simplu, ca vor exista momente mai mult decat emotionante, ca se va sta pe jos, ca se va rade, ca vor fi excentricitati, ca, pe scurt, despre maratonul de poezie de la Sibiu se va putea vorbi la trecut ca despre un succes. Iar "imbratisarea" simbolica dintre cele doua asociatii de scriitori, multi ani rivale – Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania (ASPRO) si Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), prima organizatoare a evenimentului, a doua contribuind cu o suma de bani (circa 10.000 de euro, dintr-un buget total de 56.000 de euro) –, a parut mai degraba simpatica decat conjuncturala.
Am observat un grup de tineri care au ramas tot timpul in sala, pana la sfarsitul maratonului. Ei au vazut inclusiv scurtmetrajele poetice aduse la Sibiu de Eric Engelbracht De Priel, care face parte din echipa de organizare a singurului astfel de festival din lume, "Zebra Poetry Film Award", care se desfasoara o data la doi ani la Berlin. Filme de cateva minute, foarte inteligente si foarte bine facute, avand un ceva in comun: pleaca de la sau sunt ilustrarea unui poem.
Chiar daca Andrei Bodiu a mai pus la cale astfel de recitaluri – a inceput prin anii ’90, cu lecturi organizate la Facultatea de Litere din Brasov –, acesta a fost primul "maraton" veritabil organizat vreodata in Romania. Putine sunt sansele, de exemplu, sa-l auzi pe Marcel Tolcea citind poemele cu biciclete, pe Andrei Musina recitand clasicul "Budila Express" sau pe Mircea Cartarescu citind superbul "Sub podul Elefterie". De altfel, pentru a cincea parte a maratonului, cea in care a citit Caratescu, in sala nu mai erau locuri, s-a stat si pe jos. Unii au venit doar pentru Cartarescu, asa ca au plecat dupa ora 20.00, dar multi au ramas pana in jur de ora 2.00, cand maratonul s-a incheiat. Un alt moment reusit a fost recitalul sustinut de Ernst Wichner, directorul Literaturhaus din Berlin, poet nascut in Romania. Textele sale in limba romana au fost citite de poeta Nora Iuga, care le-a si tradus.
Din "maratonul" de la Sibiu nu puteau lipsi excentricitatile. Kovacs Andras Ferenc a cantat (nu citit!) un poem zgubilitic (si… rock) inchinat lui Bertolt Brecht, Vasile Leac a prezentat o delicioasa "Proclamatie iepurista" (un fel de satira la adresa generatiei 2000), iar belgianul Jan Mysjkin, dupa ce a linistit sala, spunand ca pentru textele sale scrise in olandeza nu exista traduceri, incomodat intr-o oarecare masura de spatiul destul de protocolar al Universitatii, a improvizat cum a putut: a citit sub catedra, si-a prins nasul cu un elastic si a citit asa, sfarsind prin a se cocota pe pupitru, de unde a urlat un text printr-o trompa de plastic. Poate ar trebui amintit si ca VIP-ul cel mai "poetic" la ora actuala, conform mai multor texte citite la Sibiu, scrise de autori diferiti, ar fi Nicoleta Luciu.

Cele mai citite

Acord istoric între România și Republica Moldova

Documentul vizează implementarea controlului coordonat pe teritoriul României, la punctul de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a participat...

Babasha, artistul care a cântat în vară alături de Coldplay, va deveni tată

Îl mai țineți minte pe Babasha? Artistul, care a fost huiduit și a provocat un "scandal" major în România, va deveni tată pentru prima...

Amazon România va concedia 400 de angajați

Amazon va închide departamentul de Machine Learning din România, iar aproximativ 400 de angajați vor rămâne fără loc de muncă începând cu 1 ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă