5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialSociu si Manolache, debut la Berlin

Sociu si Manolache, debut la Berlin

» Internationales Literaturfestival Berlin este unul dintre cele mai mari festivaluri de literatura din lume.

» Pe 16 septembrie s-a incheiat cea de-a saptea editie a acestui festival, care i-a avut invitati, printre altii, pe Mario Vargas Llosa, Chuck Palahniuk, Isabel Allende.

» Doi scriitori romani au fost invitati anul acesta la Festivalul International de Literatura de la Berlin: poetul Dan Sociu si prozatorul Cosmin Manolache.

Din 2001, in fiecare an, la berlin, are loc un mare festival international de literatura. Ca sa va faceti o idee, la editia din anul acesta, a saptea, au fost la Berlin si au citit din operele lor, printre altii: Isabel Allende, Attila Bartis, David Grossman, Wladimir Kaminer, Antonio Lobo Antunes, Michael Ondaatje, Chuck Palahniuk, Elif Shafak, Wole Soynka, Mario Vargas Llosa, Kiran Desai. si nu i-am enumerat decat pe cei mai cunoscutilor cititori romani, pe cei care au carti traduse sau in curs de traducere, asa cum este "Mostenitoarea taramului pierdut" de Kiran Desai, care va aparea in curand la Polirom.
Doi scriitori romani au participat anul acesta la Internationales Literaturfestival Berlin, care s-a desfasurat intre 4 si 16 septembrie. Este vorba despre prozatorul Cosmin Manolache, autorul unui volum de proza scurta, "Ce fata cumplita am", care a aparut in 2004 la Polirom, in Colectia "Ego.Proza", si de poetul si traducatorul Dan Sociu, autor al mai multor volume de versuri, dintre care "cantece eXcesive" (Cartea Romaneasca, 2005) este cel mai popular, dar si cel mai premiat.
Cei doi scriitori romani au fost alesi de organizatorii germani, iar lecturile lor au facut parte din sectiunea "Literaturile lumii", o sectiune dedicata scriitorilor mai putin cunoscuti.
"M-am simtit relaxat intr-un oras mult mai relaxat decat Bucurestiul, desi e mult mai mare, mai cosmopolit", spune Cosmin Manolache. "Am trait o senzatie de tihna si o nebuna pofta de a haladui. Orice coltisor din Berlin mi-a lasat senzatia ca e foarte bine potrivit. Nici urma de nuca in perete, nicaieri. Orice bucata de strada poate lua locul Bulevardului Magheru. Un oras aerisit, la care participi liber cu orice ai de dat. Astea au fost primele reactii. si cei pe care i-am cunoscut – organizatori sau scriitori –, la fel de relaxati, fara prejudecati stupide, fara aere si epatari. Incredibil cat de bine s-a putut misca o echipa nu mai mare de zece persoane pentru a pune pe roate ditamai evenimentul. Despre lectura mea: o persoana din echipa de organizare a tinut sa ma informeze ca au fost in jur de 50 de persoane. Pe site-ul ICR-ului apareau 25. La ce lumini erau proiectate pe scena nu prea am putut deslusi mare lucru. Daca adevarul ar fi pe undeva la mijloc, as fi chiar multumit", incheie Cosmin. Participarea sa la acest festival a deschis discutiile pentru o traducere in Germania a volumului la care lucreaza in prezent.
Lui Dan Sociu ii va aparea un volum in Germania anul viitor, intr-o colectie initiata de Literaturhaus Berlin. Cel mai mult l-a impresionat un profesor din Viena, austriac, care a descoperit pe cont propriu literatura romana, si care a venit special la Berlin sa-l asculte. "Era foarte multa lume, a fost naucitor. Spre deosebire de un festival din Slovenia, unde am apucat sa ma imprietenesc cu foarte multa lume, aici legaturile au fost mai slabe", spune Dan Sociu. Cel mai interesant i s-a parut ca oamenii veneau in numar foarte mare la lecturi. Bineinteles, erau atrasi in primul rand de numele mari, dar si scriitorii tineri au avut parte de sali pline. Amuzanta a fost intalnirea cu Palahniuk, care a inteles ca Sociu este directorul Editurii Polirom, unde au aparut variantele in limba romana ale cartilor sale.
Pana la traduceri, schimburi culturale, impreuna cu un scriitor maghiar, Dan Sociu a pus la punct detaliile unui… meci de fotbal intre scriitorii unguri si scriitorii romani, care ar trebui sa se joace undeva, pe langa Arad. Altfel, isi doreste sa se intoarca in Berlin, unde sa stea cel putin doi ani. E convins ca acolo s-ar putea descurca ca scriitor. z

Biografii
Cosmin Manolache s-a nascut in 1973, a absolvit Academia de Politie "Al. I. Cuza" din Bucuresti si studii postuniversitare la Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii. Este muzeograf la Muzeul Taranului Roman, are tot felul de proiecte de antropologie si arta vizuala.
A publicat in mai multe volume colective: "Sarbatori romanesti", "Franturi de versuri taranesti", "Arca lui Noe", "Anii ’80 si bucurestenii". "Ce fata cumplita am" reprezinta debutul sau individual in volum.
Dan Sociu s-a nascut la Botosani, in mai 1978. A debutat in 2002 cu volumul "borcane bine legate, bani pentru inca o saptamana", pentru care a primit Premiul pentru Debut "Mihai Eminescu". A urmat, in 2004, "fratele paduche". Volumul "cantece eXcesive", publicat in 2005 la Cartea Romaneasca, a fost desemnat de Uniunea Scriitorilor din Romania cea mai buna carte de poezie a anului. Recent a aparut la Polirom cartea "Dragostea e un caine venit din iad": 61 de poeme de Charles Bukowski, a caror traducere este semnata de Sociu.

Cele mai citite

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...
Ultima oră
Pe aceeași temă