5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialManastirea Rasca, loc de intalnire pentru artisti

Manastirea Rasca, loc de intalnire pentru artisti

» Singurul curs de "creative writing" din Romania are loc la Manastirea Rasca, in fiecare vara.

» Tot aici s-a desfasurat in acest an o prima editie a unei tabere de pictura pentru copii infectati cu virusul HIV.

» Biserica, o constructie de secol XVI, este singurul lacas de cult din Romania cu pictura exterioara realizata de un pictor grec.

In nordul Moldovei, la vreo 20 de kilometri de Falticeni, se afla Manastirea Rasca, a carei istorie incepe undeva prin 1512, cand Bogdan al III-lea a construit chiliile. Dar nu acesta este motivul pentru care manastirea a devenit in ultimii ani una dintre destinatiile favorite ale multor artisti, majoritatea scriitori. si nici peisajul, foarte putin spectaculos, nu este o atractie.

Poetii Andrei Peniuc si adi urmanov, ieromonahii Serafim si David
Altele sunt motivele pentru care Rasca nu poate fi ignorata la stabilirea unei harti culturale a momentului. In primul rand, de aproape trei ani, aici "s-au ascuns" poetii Andrei Peniuc si adi urmanov, deveniti ieromonahii Serafim si David. Tot aici, in fiecare vara, are loc un curs de "creative writing". La inceputul lunii septembrie s-a incheiat a treia editie.
Pana acum, in urma acestor cursuri sustinute chiar de Serafim – dupa modelul cursurilor pe care el insusi le-a frecventat la Universitatea din Coventry (Anglia), unde a avut o bursa SOROS de un an inainte de a alege viata monahala – au debutat cativa tineri poeti, volumele lor castigand toate premiile importante de debut: "Buna, eu sunt Diana si sunt colega ta de camera" de Diana Geacar, "intr-un pat, sub cearsaful alb" de Andra Rotaru (volumul acesta va aparea in Mexic), "ochi rosii polaroid" de Gabriela Eftimie. In plus, nu stiu o alta manastire care sa se poata lauda cu o biblioteca asa de bogata cum este cea de la Rasca si care, mai nou, are un spatiu cu totul surprinzator, gandit si decorat de artistul vizual Ioana Nemes. Pentru aceasta noua biblioteca a fost folosita o camera din clopotnita unde, in 1844, din porunca domnitorului Sturza, a fost inchis timp de sase luni Mihail Kogalniceanu.

Tabara pentru copiii bolnavi de SIDA

La sfarsitul lunii august, tot la Rasca s-a desfasurat o tabara de pictura pentru copiii care se lupta cu HIV, "un sindrom social", cum il numesc organizatorii, Abbott si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). 23 de tineri infectati cu HIV au participat astfel la cursuri de IT, pictura, moda si publicitate, tinute la Rasca de Mihaela schiopu (grafician), Irina Schrotter (creator de moda) si Veronica Savanciuc. Programul "Promisiune pentru viitor" a inceput in luna mai, iar acum proiectele incepute atunci – arta vizuala, programe educationale pentru computer, campanii de publicitate, creatii vestimentare – au fost discutate si analizate. "Mi-am dorit foarte mult aceasta tabara, pentru ca simteam nevoia sa stabilesc o altfel de relatie cu ei, dincolo de cea strict didactica – ne-a spus Mihaela schiopu. Nu ai cum sa intelegi de ce un copil picteaza numai pe fond negru sau de ce altul deseneaza numai zane imbracate in galben, daca nu le cunosti povestea. Sunt cutremurata si, in acelasi timp, profund indatorata acestor tineri pentru lectia de viata pe care mi-au dat-o", incheie Mihaela.
Iulian Petre, directorul UNOPA, declara: "Consolidarea relatiilor dintre acesti tineri si definirea lor ca grup bine sudat sunt factori esentiali in lupta lor contra ostilitatilor si prejudiciilor carora le sunt supusi de o societate deficitara, needucata, insuficient de empatica". Tot Iulian Petre spune ca mai grava chiar decat boala este marginalizarea, sentimentul izolarii pe care il traiesc acesti tineri. "In secolul XXI, HIV este un sindrom social", subliniaza Petre. "A fost o experienta zguduitoare", spune parintele Serafim. "A lasat urme in mine, care cu greu imi imaginez ca s-ar putea sterge. Copiii astia sunt bolnavi cu trupul, dar cei care-i resping au HIV in inima lor, si asta nu se vindeca nici aici, nici in vesnicie. Imi doresc tare mult sa reiau, sub alte forme, proiecte de genul acesta si sa le aduc la Rasca." Tot aici ar trebui sa aiba loc si urmatoarea etapa a proiectului.

 

Istorie
In 1512, Bogdan al III-lea zideste chiliile. In 1540, episcopul Romanului, Macarie, impreuna cu logofatul Ioan si Teodor Bals au zidit biserica, purtand hramul "Sfantul Nicolae". Petru Rares porunceste sa se construiasca in jurul bisericii ziduri inalte, o lucrare care se va termina in 1542. Pictura interioara si exterioara a fost executata intre 1551 si 1554. Este monument UNESCO si singura biserica cu pictura exterioara realizata de greci – Stamatello Cotronas, in 1552.

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă