O data cu preluarea de catre KazMunayGaz a 75% din actiunile The Rompetrol Group (TRG) Olanda, statul kazah a ajuns sa controleze, direct sau indirect, alte cateva zeci de companii inmatriculate in Romania. Asta deoarece cea mai mare parte din imperiul Rompetrol a fost construit dupa modelul suveica, in care o firma-mama este actionar in alte cateva firme, care si ele ajung, la randul lor, sa aiba calitatea de asociat in alte companii.
In mod direct, pe filiera olandeza, KazMunayGaz are control asupra Rompetrol Financial Group SRL (firma ce asigura managementul holdingurilor), Rompetrol Logistics SA (transporturi pe calea ferata), Rompetrol Rafinare SA (prelucrarea titeiului), Rompetrol Well Services (activitati de extractie) si Rompetrol SA (fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului). Aceste societati au si ele calitatea de actionar in alte companii, unele cu participatii majoritare.
Bonusuri
Astfel, Rompetrol Financial Grup SRL detine 99,5% din Ecomaster Servicii Ecologice SA (recuperarea deseurilor), 96,6% din IFN FinGroup Credit SA (activitati de creditare) si 99% din actiunile Rominserv SA (lucrari de instalatii).
La randul ei, societatea Rompetrol Logistic SA are pachete majoritare de actiuni la alte firme: 99,4% la Eurojet Romania SA, 51% la Global Security SA, 100% la Rompetrol Gas SRL. Printr-o schema un pic mai complicata, prin intermediul Rompetrol Logistic SA si al Rompetrol Financial Grup SRL, statul kazah isi poate lesne exercita controlul si asupra Rompetrol Industrial Parks SA Navodari.
Pe linia Rompetrol Rafinare SA Constanta, KazMunayGaz a ajuns sa aiba in proprietatea sa alte patru companii marca Rompetrol. Este vorba de Rom Oil SA si Rompetrol Downstream SA – ambele firme deruland activitati de comert, Rompetrol Petrochemicals – producator de mase plastice – si Rompetrol Quality Control SRL – ce efectueaza teste si analize.
In fine, la acest mic imperiu de firme aflate in gradul doi de "rudenie" cu societatea din Olanda se adauga si compania Astra Investitii Imobiliare SA, care deruleaza activitati de constructii.
Detinuta in proportie de 70% de firma olandeza ce a fost vanduta kazahilor, Rompetrol Well Services nu detine, la randul ei, pachete majoritare de actiuni la firme romanesti.
Ce n-a vandut
Potrivit Registrului roman al Comertului, in afara cotei de 25% pe care o detine in firma Rompetrol din Olanda si implicit in companiile inrudite din tara si strainatate, Dinu Patriciu mai are doar cateva afaceri independente de asociatii kazahi. Adevarul Holding SRL, Adevarul SA si Odyssey Communication sunt societati ce nu au fost afectate de tranzactia de 2,7 miliarde de dolari, fiind detinute de compania elvetiana a lui Patriciu. Miliardarul liberal mai are inca partile sociale la Alpha Constructii si Investitii Imobiliare SA, una din primele afaceri pe care a infiintat-o in 1991.