Din cele 80 de milioane de euro cat apreciaza ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ca va costa transformarea Salii Palatului intr-un mall cultural, prima transa, de peste 500.000 de euro, s-a cheltuit pentru refacerea scenei si acusticii Salii Palatului.
De fapt, Iorgulescu este de parere ca odata terminata aceasta lucrare, cea mai ieftina, poate fi considerata incheiata prima etapa din refacerea Salii Palatului. Celelalte doua etape – una care ar trebui sa inceapa in octombrie si alta in 2009 – sunt mult mai scumpe, fiecare din ele ridicandu-se la 30-40 de milioane de euro.
In urma finalizarii acestei etape, conditiile ar trebui sa fie satisfacatoare, atat pentru public, cat mai ales pentru artistii care vor evolua pe scena Salii Palatului in cadrul Festivalului "George Enescu" din acest an. Astazi, cu doua saptamani inainte de inceperea festivalului, vor incepe lucrarile de imbunatatire a conditiilor electroacustice pentru intreaga sala. "S-au facut toate masuratorile, vrem sa vedem care este nivelul acustic optim, s-a luat legatura cu mai multe firme din strainatate. Nu exista sala in lume cu o capacitate mai mare de 1500 de locuri in care sa se desfasoare manifestari muzicale pe acustica naturala, iar Sala Palatului are 4.500 de locuri", a spus Adrian Iorgulescu la sfarsitul saptamanii trecute. Acustica Salii Palatului va fi imbunatatita prin folosirea sistemului SIAP, al firmei Salzbrenner Stagetec Mediagroup, conform Mediafax.
Deocamdata scena este mai ingusta, au fost montati opt arlechini mobili si opt ficsi – la final, vor fi cate zece –, s-au pus panouri "astfel incat sunetul sa fie propulsat pentru a asigura conditii mai bune pentru concerte", a explicat ministul Culturii.
Acesta spera ca in 2009, la urmatoarea editie a Festivalului "George Enescu", Sala Palatului sa fi suferit toate transformarile si sa arate occidental. Sa aiba sase sali de spectacole, de diverse marimi, un amfiteatru in aer liber, doua sali de cinema de cate 1400 de locuri, cafenele, baruri, librarii. In plus, se asteapta ca, la final, Sala Palatului sa ajunga la nivelul unei sali precum Barbican Hall din Londra. "Dintr-o sala de tip inchistat, ea va deveni un centru cultural", a explicat arhitectul Romeo Belea, autorul proiectului de transformare a Salii Palatului.