"Libertatea pe unde scurte" se va numi noua sala a Memorialului de la Sighet.
Sala, dedicata postului de radio Europa Libera, va fi deschisa oficial astazi, in prezenta unora dintre cei care si-au legat numele de aceasta "marca": Mircea Carp, Andrei Brezianu si Nestor Ratesh.
Jeffrey Gedmin, presedintele Europa Libera, intr-o scrisoare adresata Anei Blandiana, presedintele Fundatiei Academia Civica, spune: "Suntem mandri de rolul exceptional jucat de Serviciul Romanesc al Radio Romania Libera pentru tara dumneavoastra pe parcursul lungilor ani ai dictaturii comuniste. Romanii au fost printre cei mai entuziasti ascultatori ai Europei Libere dintre audientele din Europa Centrala si de Est". In aceeasi scrisoare, Gedmin subliniaza importanta acestui muzeu, care este "un loc potrivit pentru a comemora rolul jucat de Europa Libera in a hrani scanteia libertatii in Romania. Prezentatorii romani ai Europei Libere au fost jurnalisti care au luat cu curaj apararea libertatii si, prin aceasta, au devenit tinte ale unor campanii elaborate de defaimare si dezinformare. Dictatura nu s-a sfiit nici sa puna la cale planuri criminale pentru a curma aceste voci ale adevarului, ordonand inclusiv bombardarea sediului Europei Libere din München in 1981 si sprijinirea unor comploturi asociate cu moartea a doi directori si a prezentatorului principal al Serviciului Romanesc al postului nostru in anii ‘80", se mai arata in scrisoarea lui Jeffrey Gedmin.
O alta fosta inchisoare comunista, cea de la Ramnicu Sarat, urmeaza sa devina muzeu. Deocamdata, cladirea trebuie consolidata, iar lucrarile pot dura pana la doi ani. Chiar si asa, obiectivul poate fi vizitat si in prezent, intrarea fiind gratuita.