7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialStart la finantarea pentru cultura scrisa

Start la finantarea pentru cultura scrisa

Editorii si directorii de publicatii culturale mai pot depune pana pe 20 iulie dosare pentru sesiunea din acest an de finantare a culturii scrise lansata de Administratia Fondului Cultural National.
Suma disponibila pentru aceasta sesiune de finantare este de 2,4 milioane de lei, dintre care 1,6 milioane vor fi alocate editarii de carte, iar 0,8 milioane pentru editarea de publicatii culturale. Finantarea nerambursabila este de cel mult 90% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Solicitantii, doar persoane juridice, trebuie sa asigure 10% din bugetul propus spre finantare. Andreea Grecu, directoarea AFCN, spune ca banii sunt ceva mai multi decat anul trecut. Totusi, in urma unei discutii purtate cu Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, s-a vazut ca aceasta suma nu reprezinta decat 1% din piata cartii de la noi, deci foarte putin.

Problema principala este ca sesiunea de finantare a fost lansata mai tarziu in acest an. Din aceasta cauza, publicatiile lunare, de exemplu, nu vor prinde putea prinde finantare decat pentru doua numere.
Sesiunea din acest an are ca prioritate literatura scriitorilor debutanti sau aflati la inceputul carierei. Tot prioritare vor fi proiectele care ar putea pregati anul 2008, declarat "Anul diversitatii culturale", dar si cele care promoveaza valorile nationale in noul context european in care a intrat cultura romana sau cele care promoveaza arta pentru schimbarea sociala si pentru schimbarea mentalitatilor.

Andreea Grecu considera ca prima problema care se iveste in aplicarea pentru o finantare este chiar lipsa de rabdare de care dau dovada cei interesati. Daca oamenii ar avea rabdare de la inceput sa citeasca instructiunile, atunci ar putea fi evitate dosarele incomplete, deci s-ar economisi timp. Grecu recunoaste ca limbajul in care sunt redactate documentele AFCN este foarte tehnic, dar ca astfel sunt evitate confuziile.
Inca nu au fost alesi membrii comisiei, dar asta se va intampla dupa 16 iulie. A fost un apel pentru propuneri de experti, s-a facut o lista. Oricum, cei care colaboreaza la diverse publicatii in mod constant nu vor putea face parte din comisia de evaluare a dosarelor pentru publicatii.

Exista posibilitatea ca un proiect, chiar daca primeste un punctaj mare in urma evaluarii, sa fie respins la recomandarea expertilor, care nu considera ca s-ar incadra la prioritatile AFCN. Expertii isi vor spune punctul de vedere si asupra sumelor cerute de solicitanti: daca sunt sau nu realiste, daca sunt sau nu in concordanta cu preturile pietei. Totodata, un proiect poate primi de la 90% pana la 60% din suma inaintata spre finantare.
Legislatia financiar-contabila continua sa fie un obstacol in traseul finantarilor din bani publici. Conform legii, cei care primesc finantare sunt obligati sa cheltuiasca sumele in avans, din fondurile proprii, abia mai apoi putand sa-si recupereze banii de la finantator. Numai ca institutiile culturale de la noi nu sunt atat de puternice, cum spune si Andreea Grecu: "Este o slaba forta financiara, atat la nivelul ONG-urilor – nu mai vorbesc de artisti –, cat si la nivelul editurilor si redactiilor, in marea lor parte, societati comerciale ca forma de organizare. Am inteles ca initiativa mai multor institutii din aceasta primavara si-a gasit un raspuns la Ministerul Finantelor pe chestiuni de achizitii publice, care sunt o parte a problemei".
Rezultatele acestei sesiuni de finantare vor fi cunoscute in prima parte a lunii septembrie.

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, va fi candidatul Coaliției Civice la președinția Poloniei

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, a fost anunţat ca fiind candidatul partidului Platforma Civică (PO), aflat la putere, pentru alegerile prezidenţiale din Polonia. El a...
Ultima oră
Pe aceeași temă