21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSemnaturi europene si romanesti in apararea Catedralei Sf. Iosif

Semnaturi europene si romanesti in apararea Catedralei Sf. Iosif

In Parlamentul European a inceput o campanie de strangere de semnaturi pentru protejarea Catedralei Sfantul Iosif, din Bucuresti.
Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti a informat, la o conferinta de presa, ca cinci europarlamentari romani – Adrian Severin, Daciana Sarbu, Radu Podgorean, Corina Cretu si Silvia Ciornei – au depus in Legislativul de la Strasbourg o declaratie scrisa prin care cer Comisiei Europene si Consiliului Uniunii Europene sa condamne atitudinea autoritatilor romane fata de aceasta problema. In mai putin de trei zile, au fost stranse 65 de semnaturi. Pentru a se da curs cererilor incluse in declaratie, este necesara sustinerea 393 europarlamentari – jumatate plus unu din membrii Parlamentului European.
In declaratia redactata de cei cinci europarlamentari romani se arata ca, prin construirea, la doar opt metri de Catedrala Sf. Iosif, a unui bloc cu patru subsoluri si 19 etaje sunt puse in pericol doua cladiri de pe lista monumentelor istorice: Catedrala si Palatul Mitropolitan Romano-Catolic.
"In momentul in care se vor strange 393 de semnaturi – iar noi avem convingerea ca se vor strange – se va solicita Comisiei Europene si Consiliului Uniunii Europene sa condamne ferm atitudinea autoritatilor romane si sa declanseze procedurile juridice care se impun pentru a determina respectivele autoritati sa isi indeplineasca obligatiile comunitare in ceea ce priveste conservarea si protejarea patrimoniului cultural', a declarat avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Daniel Fenechiu, citat de Rompres.
Arhiepiscopia a precizat ca demersul are si sustinerea UDMR, PNL si PRM.
De asemenea, in Romania, au fost stranse peste 150.000 de semnaturi in urma unei campanii initiate de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti. Listele urmau sa fie depuse, in cursul zilei de miercuri, la Palatul Cotroceni si la Palatul Victoria, dupa ce copii ale acestor sustineri au fost inaintate si celor doua camere ale Parlamentului Romaniei.
Pe de alta parte, avocatul Arhiepiscopiei a atras atentia asupra faptului ca dosarul procesului initiat pe 26 aprilie 2006 (avand ca obiect anularea autorizatiei de constructie pentru blocul turn) a fost stramutat deja de doua ori si ca va avea primul termen abia pe 26 iunie a.c.

Cele mai citite

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă