18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRahova, sufrageria orasului

Rahova, sufrageria orasului

» "Va Urma" este un proiect de regenerare urbana si culturala a zonei Uranus – Rahova, initiat in 2005 de British Council.
» Proiectul propune transformarea zonei intr-un "lounge urban", o zona in care sa predomine spatiile publice, artistice si de agrement.
» Cladirea fostei Burse de Marfuri construita in anul 1899 a fost deja transformata in Centrul de afaceri Ark.

Dominata de case vechi, spatii industriale dezafectate sau decazute, spatii libere largi sau folosite inadecvat, piatete si palcuri de blocuri, zona Uranus desparte cartierul Rahova de zona Casei Poporului si de centrul orasului.
Din punct de vedere demografic, zona Uranus este amestecata. Spre deosebire de blocurile de pe Calea Rahova, in zona Uranus locuiesc atat persoane cu venit scazut, cat si persoane cu venit mediu sau ridicat. Preturile imobiliare sunt in crestere in zona si exista planuri pentru constructia unor cladiri de birouri. Viziunea proiectului "Va Urma" este transformarea acestei zone intr-o "sufragerie" prin insertia unor cladiri moderne si a unor spatii destinate agrementului si activitatilor culturale. Aceasta ar putea avea ca efect in timp evacuarea locuitorilor cu venit scazut, pe masura ce acestia ar vinde spatiile detinute si s-ar muta in zone mai ieftine, cu spatii publice oferind servicii pe care si le pot permite. Pe de alta parte, regenerarea zonei Uranus priveste si restul cartierului Rahova, in masura in care zona Uranus il poate lega organic de centrul orasului, eliminand ruptura creata de Casa Poporului. "Va Urma" propune si desfiintarea zidului acesteia si reconfigurarea imprejurimilor Casei Poporului.

Cinematograf in aer liber
Proiectul incurajeaza de asemenea tinerii artisti sa se mute in zona si isi doreste sa-i implice in acest proiect prin organizarea unor activitati si a unor spatii ce le sunt destinate. Spre exemplu, vara aceasta in zona va fi amenajat un cinematograf in aer liber care va servi drept locatie pentru Festivalul de Film European. Propunerea este interesanta, in zona locuind deja multi studenti si tineri artisti, datorita chiriilor relativ scazute. Este de observat insa ca zonele artistice similare din capitalele europene, si nu numai, au fost transformate spontan in comunitati de artisti. Atrasi de preturile scazute, tinerii au fost inlocuiti treptat, in aceste zone, de clasa de mijloc si apoi de turismul de lux, pe masura ce zonele respective au devenit mai atractive si preturile au crescut.
"Va Urma" isi propune, in primul rand, sa trezeasca un curent de opinie in randul celor interesati de valorificarea culturala si sociala a zonei Uranus – Rahova: locuitorii din zona, tineri, artisti, mediul de afaceri creativ etc. Realizatorii proiectului nu prezinta insa si modalitatile concrete in care aceasta zona ar putea fi regenerata la scara larga, dincolo de amenajarea catorva spatii alternative. Conceptul urbanistic, precum si fondurile necesare privesc mai degraba autoritatile publice si investitorii privati, a caror prezenta si al caror interes sunt mai putin evidente in proiectul "Va Urma".

Concurs despre istoria cartierului
O data cu lansarea volumului "Va Urma" (la care a fost invitat si arhitectul-sef al Londrei, Peter Bishop) a fost anuntata si urmatoarea activitate inscrisa in acest program: proiectul "Codename: RaHOva" cu sloganul "9 ne pasa". Acest proiect va fi realizat de elevii Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Rahova si cuprinde un concurs in legatura cu istoria cartierului Rahova, colectarea povestilor subiective ale unora dintre locuitori, expozitii de fotografii si desene etc. La lansare au fost, de asemenea, vizionate in premiera scurtmetrajele realizate de mai multi tineri elevi din Rahova in cadrul atelierului "Let’s go digital", organizat de Festivalul International de Film Transilvania.

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă