13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMaximus si jihadul global

Maximus si jihadul global

Iusuf Barcici este un islamist bosniac care vrea sa interzica muzica intr-o tara europeana. Dar exista o amenintare inca si mai mare.
Wahhabitii lui Barcici obisnuiesc sa atace moschei din Bosnia, unde se roaga musulmanii moderati, tineri surprinsi in atitudini "indecente", femeile care nu poarta valul islamic. Potrivit Retelei Balcanice de Investigatii Media, islamismul agresiv isi face loc cu ajutorul banilor sauditi in mass-media, in administratie si in guvern. Solicitarile adresate politiei de comunitatea islamica traditionala bosniaca pentru a pune capat violentelor au ramas fara raspuns.
Actiunile lui Barcici sunt inspirate de mana sa dreapta, un tunisian care si-a luat numele de mujahedin Abu Hamza. Hamza a venit in Bosnia in 1992 impreuna cu un grup al organizatiei egiptene Gama’a al-Islamiyya.  Potrivit Jamestown Foudation, in 2001, autoritatile italiene l-au acuzat ca a planuit mai multe atacuri sinucigase in Italia, inclusiv asasinarea Papei. Bosnia a refuzat sa-l extradeze.
Terorismul islamic are caracter global. Iata un exemplu. Pe 10 ianuarie, un tribunal din Sarajevo a condamnat pentru complot terorist patru persoane. Unul dintre ei, Mirsad Bektasevici, 19 ani, era un suedez de origine bosniaca, iar altul, un turc, Cesur Abdulkadir, cu pasaport danez.  Cei doi au fost acuzati ca incercau sa organizeze mai multe atacuri sinucigase in Bosnia si Europa.
Mai tarziu s-a descoperit ca tanarul Bektasevici nu era altul decat geniul informatic care, sub nickname-ul Maximus, coordona grupari teroriste din Europa si Orient. A doua zi dupa arestarea lui Bektasevici, la Copenhaga erau arestati alti zece insi. Toti  erau adepti ai imamului danez Abu Laban, omul care a declansat criza caricaturilor. Pe 4 noiembrie 2005 trei dintre oamenii de contact ai lui Maximus au fost arestati la Londra. Cei trei planuiau un atac la Casa Alba. La nici 17 ani, Maximus recruta deja prin Internet voluntari pentru  fostul lider al Al Qaeda in Irak, Abu Mussab Al Zarqawi.

Cele mai citite

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă