18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBig Brother FBI

Big Brother FBI

 Pe 9 martie, Departamentul de Justitie al SUA a dat publicitatii un raport care acuza FBI de 48 de cazuri de obtinere ilegala de date.

 

Ieri, autorul raportului de 130 de pagini, Glenn A. Fine, a fost chemat sa depuna marturie in fata comisiei juridice a Camerei Reprezentantilor impreuna cu sefa biroului juridic al FBI, Valerie Caproni, acuzata ca a trecut cu vederea multe ilegalitati.
Ancheta Departamentului Justitiei a descoperit "48 de incalcari posibile ale legii si directivelor prezidentiale" de catre FBI in interceptarea convorbirilor telefonice, a e-mail-urilor si datelor financiare ale unor cetateni americani in perioada 2003-2005. La asa o perioada de timp pare o cifra rezonabila. Problema este ca Fine a cercetat numai patru din cele 56 de birouri ale FBI din tara. Astazi, directorul Biroului, Robert Mueller, urmeaza sa depuna marturie in acelasi caz.
Despre ce este, de fapt, vorba? In 1986, Congresul a acordat FBI permisiunea sa obtina datele electronice ale unor persoane sau grupuri suspecte, fara aprobarea unui judecator, numai prin adresarea unor asa-numite "scrisori de securitate nationala". Ele pot fi utilizate pentru a obtine liste ale convorbirilor telefonice, e-mail-uri, date privind tranzactii bancare. NU si pentru interceptarea de convorbiri telefonice, pentru care este nevoie de ordin judecatoresc! In 2001, restrictiile care mai existau au fost ridicate prin celebra lege PATRIOT Act care autorizeaza FBI sa cerceteze datele suspectilor de terorism, si aici este, de fapt, cheia.  

» USA PATRIOT Act
A fost adoptata in 2001 cand a trecut in Senat cu un scor-record de 98 la 1 si a fost reinnoita in martie 2006 cu 89 la 11 in Senat si 280 la 130 in Camera, ceea ce inseamna ca cei mai multi dintre democrati au votat "pentru", adica impotriva propriilor convingeri. Pentru a putea pune in discutie legea, democratii trebuie sa demonstreze ca, la adapostul ei, FBI, condus de Robert Mueller (foto), se comporta ca un soi de Big Brother spionand cetatenii americani nevinovati.

» Supraveghere
De la adoptarea PATRIOT Act, numarul de cereri de date prin asa-numitele "scrisori de securitate nationala" eliberate de FBI au crescut exponential. Daca in 2000 au fost emise 8500 de cereri, in 2004 numarul acestora a fost de 56.000. Intre 2003 si 2005 au fost emise 143.074 de cereri.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă