"Ne-am saturat!" sunt primele cuvinte din invitatia atipica adresata de Asociatia Romani Criss de a participa la o dezbatere despre prezenta rromilor si despre atitudinea fata de rromi in presa romaneasca.
"Jurnalistii sunt subiectivi, influentati politic, superficiali – nu sunt obiectivi in relatarile despre minoritatea noastra si renunta la principiile codului deontologic in favoarea cresterii vanzarilor. Noi, rromii, ii acuzam pe jurnalisti de perpetuare de stereotipuri si neprofesionalism", spun cei de la Romani Criss. Dezbaterea a avut loc aseara, la sediul GDS, si a pornit de la mai multe monitorizari ale presei centrale si din provincie, realizate in ultimii ani.
"Articole din Romania Mare si Noua Dreapta pot fi deseori comparate cu articole din Academia Catavencu sau Dilema, in special daca tema acestora este legata de cetatenii romani rromi", sunt de parere organizatorii dezbaterii in urma rezultatelor monitorizarilor. "Rromii continua sa fie prezentati de mass-media romaneasca ca o subspecie umana determinata genetic spre violenta, furt si inselatorie. Vazuti in extreme, fie ca strica imaginea Romaniei din cauza saraciei abjecte, fie prin opulenta celor bogati, rromii par a fi prezentati de o buna parte a presei romanesti intr-o maniera nu foarte diferita de tendintele Legiunii «Arhanghelul Mihail» si a unei parti a presei interbelice in cazul evreilor, lucru care a favorizat Holocaustul din Romania."
"Rom", "rrom", "tigan" si "piranda" au fost cuvintele cautate in luna ianuarie a anului 2005 in editiile electronice a sapte cotidiane importante romanesti: "Romania libera", "Adevarul", "Libertatea", "Ziua", "Curierul National", "Evenimentul zilei", "Ziarul de Iasi". Monitorizarea a fost facuta de OSCE.
"Deloc surprinzator, avand in vedere puternicul curent antitiganism din Romania, in urma monitorizarii s-a observat ca presa romaneasca pare a fi uitat conotatiile peiorative ale cuvintelor tigan si piranda, acestea fiind utilizate ori de cate ori a fost vorba despre hotie, scandal, implicarea politiei", se mentioneaza in raportul OSCE din 2006, pentru anul precedent. In timp ce terminologia "politically correct", observa acelasi raport, nu a fost folosita decat atunci cand au existat subiecte pe tematica europeana sau subiecte despre situatia rromilor.
Dezbaterea, organizata in cadrul proiectului "Pasi spre toleranta / Pasi spre diversitate", derulat de Romani Criss impreuna cu Agentia de Monitorizare a Presei, are drept scop crearea unui spatiu de dialog normal intre societatea civila a rromilor si jurnalisti.