14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpania, paradisul imigrantilor europeni

Spania, paradisul imigrantilor europeni

Cotidianul Financial Times a publicat ieri un sondaj realizat online de Harris Interractive privind imi-gratia in cele mai mari sase economii occidentale – Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Italia si Statele Unite. 6.561 de subiecti au fost intrebati ce parere au despre impactul imigratiei asupra economiei propriei tari, daca ei insisi ar dori sa lucreze intr-o alta tara, unde ar prefera sa mearga etc. Rezultatul a fost surprinzator pentru autori. Spania, tara care in momentul aderarii la UE, in 1986, era una din cele mai sarace din Europa Occidentala, este destinatia preferata nu numai a muncitorilor din Romania, dar si a celor din "vechea Europa". Mai mult, spaniolii cred ca imigratia este pozitiva si sunt cei mai optimisti ca viata lor se va imbunatati.

Un fenomen european

Libera circulatie a fortei de munca este unul din principiile care stau la baza Uniunii Europene si, conform lui, fiecare cetatean al unui stat membru are dreptul, teoretic, sa lucreze fara nici un fel de restrictie, in orice alta tara membra. Spunem "teoretic" pentru ca, se stie, cu cateva exceptii majoritatea tarilor europene au impus restrictii importante imigrantilor din Europa de Est la extinderea din 2004 si unele inca si mai severe muncitorilor din Romania si Bulgaria.
O piata dinamica a fortei de munca nu poate decat servi cresterii economice si multi analisti se indoiau ca piata europeana poate deveni la fel de mobila ca cea americana in materie de forta de munca. Sondajul publicat ieri infirma aceste indoieli si arata ca suficient de multi cetateni – atat din Europa Occidentala, cat si din Europa de Est – sunt deschisi la ideea de a lucra intr-o tara straina.
Astfel, peste 50% dintre italieni (cei mai multi) sunt dornici sa lucreze intr-o alta tara, comparativ cu numai 23% dintre francezi (cei mai putini), desi acestia din urma sunt cei mai nemultumiti de directia in care merge economia tarii lor – 73%. Spania cu 17%, este destinatia favorita, urmata de Marea Britanie (15%) si Franta.

Paradoxul britanic

O alta situatie paradoxala se intalneste in cazul britanicilor, care, pe de o parte, vin pe locul al doilea dupa italieni (43%) dintre europenii dispusi sa isi caute de lucru pe continent, dar, pe de alta, sunt cei mai nemultumiti de imigratia in propria tara.
Ministrul britanic de interne, John Reid, declara la sfarsitul anului trecut ca muncitorii sositi in insula din estul Europei dupa valul de extindere din 2004 au adus "avantaje economice indubitabile" pentru regat. La randul sau, cancelarul trezoreriei, Gordon Brown, a estimat o crestere economica superioara pe anul 2007, bazandu-se tocmai pe aportul imigrantilor.
Cu toate acestea insa, 47% dintre britanici cred ca imigrantii au avut un efect negativ asupra economiei nationale (comparativ cu 42% dintre spanioli, care cred ca a avut un efect pozitiv), 76% sustin un control mai sever al accesului fortei de munca din Europa Centrala si de Est si 66% cred ca "sunt prea multi straini in Marea Britanie".
Explicatia ar consta, crede Financial Times, in primul rand in esecul clasei politice londoneze de a convinge populatia de beneficiile reale ale imigratiei. In al doilea rand, in Marea Britanie a existat o campanie de presa furibunda de exacerbare a pericolelor pe care le vor aduce muncitorii straini. Bunaoara, vreme de cateva luni inainte de 1 ianuarie, tabloidul The Sun ii descria pe romani si bulgari drept infractori, mergand pana acolo incat sa afirme ca ade rarea celor doua tari poate duce la declansarea unei epidemii de SIDA in Regat.
In sfarsit, faptul ca guvernul britanic a trebuit sa recunoasca faptul ca propriile predictii privind imigratia au fost eronate, nu a ajutat deloc la sporirea increderii populatiei. Britanicii au fost ingroziti sa afle ca, in locul celor 15.000 de muncitori despre care guvernul a crezut ca vor veni in Marea Britanie dupa extinderea din 2004, au ajuns, de fapt, 427.000, majoritatea polonezi. Curentul de opinie a devenit astfel unul liberal, iar politicienii l-au speculat, impunand restrictii romanilor si bulgarilor.

Imigrantii sunt mai calificati

Restrictiile impuse romanilor si bulgarilor privesc, mai ales, categoriile cu calificari inferioare. In schimb, cei cu calificari superioare sunt bineveniti. Problema este ca un alt sondaj realizat tot de Harris la sfarsitul lunii printre angajatorii din Marea Britanie si publicat tot de Financial Times, a scos in evidenta faptul ca imigrantii ii depasesc in performante pe agajatii autohtoni "in mod semnificativ" in materie de etica a muncii, productivitate, corectitudine, educatie si calificare profesionala. 61% dintre cei chestionati au afirmat ca aleg sa angajeze imigranti, pentru ca acestia sunt mai bine pregatiti, in vreme ce numai 16% au admis ca fac acest lucru din motive financiare.

Cele mai citite

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Nicolae Ciucă le-a transmis liderilor liberali din teritoriu să formeze majorități de dreapta

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liderilor din teritoriu să caute să facă alianțe și majorități cu partidele de dreapta, potrivit unor stenograme de...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă