14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRobert Stein, noua ani de inchisoare, Philip Bloom asteapta sentinta

Robert Stein, noua ani de inchisoare, Philip Bloom asteapta sentinta

Robert Stein, fostul administrator al fondurilor de reconstructie pentru regiunea centrala si de sud a Irakului din timpul Autoritatii Provizorii a Coalitiei, a fost condamnat luni de un tribunal federal din Washington la noua ani inchisoare si plata unei amenzi de 3,6 milioane de dolari pentru luare de mita, spalare de bani si trucarea unor licitatii in favoarea omului de afaceri Philip H. Bloom, care, la data comiterii infractiunilor, era stabilit in Romania.
Philip Bloom conducea in Romania grupul de firme Global Business Group (GBG), ce operau in domeniul consultantei de afaceri, audit, servicii juridice, afaceri imobiliare si servicii IT. Totodata, era asociat cu vicepresedintele GBG, Selena Par-vulescu, si cu fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, in cadrul firmei de consultanta financiara Baltazar, Bloom & Parvulescu. De fapt, cu toate ca a fost arestat de FBI pe 13 ianuarie 2005 pe aeroportul Newark din New Jersey si in pofida faptului ca in martie 2006 si-a recunoscut vinovatia in fata tribunalului, Bloom ramane partener in cadrul BBP, al carei presedinte este Bogdan Baltazar. La infiintare, la inceputul anului 2005, Baltazar a anuntat ca isi propune o cifra de afaceri anuala de 50-60 milioane de dolari. Philip Bloom a fost un apropiat al aproape tuturor guvernelor de la Bucuresti, indiferent de culoarea politica si a fost implicat in mai multe privatizari si proiecte de dezvoltare importante in Romania.

Lectia licitatiilor trucate

Atat de bine a invatat Bloom lectia anilor ’90 in Romania incat a aplicat-o cu succes in Irak. Contra a aproximativ 200.000 de dolari oferiti lunar drept mita diferitilor oficiali ai CPA, acestia inchideau ochii la faptul ca firmele care participau la licitatiile de reconstructie apartineau toate lui Bloom. Omul lua banii si nu construia de cele mai multe ori nimic – Pentagonul a constatat la un moment dat, analizand imagini prin satelit, ca una dintre cladirile pentru care platise nu se afla acolo.
In total, din banii administrati numai de Stein, in conturile lui Bloom au ajuns doua milioane de dolari, spalati prin banci din Romania (care oare?), Irak si Elvetia. In total, Bloom a obtinut contracte de reconstructie in valoare de 8,6 milioane de dolari. In schimbul generozitatii administratorului Stein, Bloom i-a cumparat o proprietate in Carolina de Nord, i-a renovat casa, i-a cumparat doua masini, iar sotiei, bijuterii si antichitati de valoare. Stein a recunoscut ca a primit mita in valoare de un milion de dolari, bani cu care a cumparat arme de contrabanda, cea mai lucrativa afacere din Irak.
Stein si-a recunoscut vina pentru ca risca 30 de ani de inchisoare. Sentinta lui Bloom, care si el s-a recunoscut vinovat, va fi pronuntata in februarie.

Cele mai citite

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...

Un nou cutremur în zona Vrancea. Ce intensitate a avut

Un cutremur s-a produs duminică, 29 septembrie, la ora locală 15:23, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă