Biroul Permanent al PRM de la nivel national a decis, joi seara, dizolvarea filialei din Maramures. Presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, a enumerat nu mai putin de cinci motive care au dus la aceasta decizie.
Astfel, primul este cel privind solidarizarea conducerii filialei cu Emil Marinescu, presedintele exclus din partid pentru coruptie si “punerea organizatiei la dispozitia Mafiei PD din judet”. Un alt motiv a fost acela ca la ultimele alegeri, Marinescu ar fi vandut cu 150 de milioane de lei vechi locurile eligibile de consilieri PRM. Mai mult, pentru aceasta frauda Biroul Permanent a sesizat si DNA.
De asemenea, Vadim a vorbit si despre “formarea in PRM Maramures a unui nucleu de sarlatani care au refuzat sa aplice hotararile Biroului Permanent”. De asemenea, patru primari de comune din judet, membri ai partidului, i-ar fi terorizat familia Tribunului, pentru ca acesta sa treaca sub tacere “faradelegile mafiotului Emil Marinescu”.
Un alt motiv este cel referitor la presiunile primarului comunei Cernesti asupra unor membri ai Biroului Permanent PRM, pentru ca acestia sa anuleze intentia de a demara un control in Baia Mare. Mai mult, edilul este acuzat si de faptul ca l-ar fi amenintat cu moartea pe un deputat.
Cel acuzat ca ar fi denuntat faptele care au initiat dizolvarea filialei, consilierul local Vasile Vlasin, fost membru PRM, a negat, insa, implicarea sa in acest caz.
Fostul senator, Mircea Mihordea, un stomatolog din Borsa, care a fost insarcinat cu reconstructia filialei, a declarat ca a constituit deja un nucleu. Printre cei nominalizati ca facand parte din “nucleu”, cei mai cunoscuti sunt profesorul universitar Ilie Gherhes (istoric), scriitoarea Silvia Receanu si profesorul Ioan Vancea, toti exclusi din partid de fosta conducere a filialei.
Nucleul interimarului
Mihordea sustine ca nu a boicotat conducerea destituita de Vadim, iar decizia de a fi “insarcinat cu reconstructia organizatiei” are la baza faptul ca el a ramas fidel partidului si lui Corneliu Vadim Tudor. Fostul senator a mai spus ca alegerile din filiala vor avea loc in primavara, dupa ce va fi verificat fiecare membru.
Dintre “indezirabili”, presedintele interimar al PRM Maramures a nominalizat doar trei: fostul presedinte al filialei, Emil Marinescu, actualul viceprimar din Baia Mare, Ovidiu Stefan, si primarul din comuna Cernesti, Marcel Garda. De asemenea, Mihordea a declarat ca prioritatea trasata de Biroul Permanent al partidului consta in demersurile pentru incetarea mandatului lui Marinescu din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean.
Liderul destituit, Emil Marinescu, a declarat ca, din cauza faptului ca nu a fost verificat si nici nu i s-a dat dreptul sa se apere de acuzatii, in 21 ianuarie a inaintat Comisiei de Arbitraj a PRM o contestatie la care asteapta raspuns in termen de 30 de zile. “In cazul in care acest raspuns nu ma va multumi, ma voi adresa Comitetului Director, apoi Consiliului National si, in ultimul rand, Congresului partidului. Daca toate aceste cai de atac vor primi raspunsuri nefavorabile mie, voi incerca sa-mi apar dreptul in instanta civila, ca si cetatean al Romaniei”, a adaugat acesta.
Totodata, fostul presedinte a mentionat ca si dizolvarea filialei este un act nestatutar (statutul partidului prevede ca o decizie de acest gen trebuie sa aiba 2/3 din voturile Comitetului Director). De mentionat ca liderii PD Maramures, prin deputatul Mircea Man, au mentionat ca daca PRM va solicita retragerea lui Emil Marinescu din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, democratii vor demara negocierile cu PNL pentru obtinerea acestei functii.