18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMinister al Apararii la Tokyo

Minister al Apararii la Tokyo

La doi ani de la capitulare, in 1947, Japonia adopta o noua Constitutie, care reflecta statutul de putere invinsa. Articolul 9 al noii legi fundamentale, impus de ocupantul american, stipula ca „Japonia renunta pentru totdeauna la razboi” si a constituit, de atunci, temelia pacifismului nipon. Dar, cum zice o vorba pe care americanii o stiu bine, in politica „never say never”…
De astazi, Agentia pentru Aparare a Japoniei devine Minister al Apararii. Desi pare doar o schimbare de nume (tehnic, nu se schimba decat o ideograma), intr-o tara condusa de puterea simbolurilor, transformarea este una extrem de profunda. Directorul Agentiei, Fumio Kyuma, va deveni primul ministru al apararii de dupa razboi. Daca pana acum postul nu avea nici o relevanta politica – se spunea ca tot ceea ce poate spera sa obtina in cariera titularul acestui post era o parada militara in orasul de bastina -, de acum postul capata o greutate politica insemnata.
Transformarea agentiei in minister a fost votata saptamana trecuta de Dieta (parlamentul nipon) surprinzator de usor, avand in vedere ostilitatea traditionala a opozitiei de stanga fata de orice ar putea aminti de trecutul militarist al Japoniei. Textul este insotit de alte documente care intaresc controlul civil si politic asupra armatei nipone (al carei nume ramane insa acela de Forte de Autoaparare), dar si de un text care face din operatiunile in strainatate o misiune „prioritara” a acestor forte, ceea ce reprezinta inca o schimbare majora in politica externa nipona.
Toate aceste schimbari reprezinta un semnal transmis de Tokyo potentialilor adversari China si Coreea de Nord. Daca, la Beijing, oficiosul People's Daily s-a multumit sa constate ca Japonia a indepartat barierele constitutionale care o impiedicau sa intreprinda actiuni militare situate dincolo de stricta autoaparare, la Phenian, agentia oficiala a denuntat „ambitiile militariste si expansioniste” ale Japoniei. Coreea de Nord a efectuat anul trecut un test nuclear si un test cu rachete balistice, care au starnit emotii la Tokyo.
Premierul nipon, Shinzo Abe, un partizan al renuntarii la articolul 9 din Constitutie, a declarat ca schimbarea demonstreaza, atat pe plan intern, cat si international, maturitatea democratiei japoneze.
Apropo de democratie, schimbarea reflecta si o schimbare strategica in politica globala a… Statelor Unite. Shinzo Abe se afla saptamana aceasta in Europa si vineri se va adresa Consiliului Atlanticului de Nord, consfintind astfel apropierea Japoniei de NATO, o miscare initiata de SUA, care doresc transformarea NATO intr-o alianta mondiala a democratiilor care sa mai includa Australia si Noua Zeelanda. Ideea este privita cu ostilitate de Franta, care se teme ca o asemenea Alianta a Democratiilor ar tinde sa inlocuiasca ONU ca organizatie internationala. Dar la cat de eficienta e ONU…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă