In aceste zile comunitatea ucrainenilor din Romania sarbatoreste Craciunul. „Noi zicem asa: "Sceasleve rizdvo!" Nu stiu daca reusiti sa… Mai bine scriu eu, sa nu apara gresit…”, spune reprezentantul in Parlament al minoritatii ucrainenilor, deputatul Stefan Buciuta.
Isi aranjeaza cravata rosie, dungata, si scrie. Litere de tipar asezate la distanta regulamentara una de cealalta, sa nu existe niciun dubiu. Ura, n-o sa apara gresit! – respiram usurati, atat eu, cat si el. E „Craciunul cel batran” si la biroul deputatului e lume multa, masa-ntinsa, colinde (ucrainene, daca specificarea mai era necesara) si copii.
Mos Gerila si dogoarea ardeiului iute
Cei mici il asteapta pe Mos Craciun. Ma rog, aici e o controversa care nu poate fi trecuta cu vederea, asa ca deputatul Buciuta explica identitatea celui asteptat. „La noi nu vine Mos Craciun, ci vine din Nord, din tinuturile cu multa zapada si ger, un personaj care vesteste iarna: Did Moroz. In traducere ar fi… Mos Gerila”, spune parlamentarul.
Sintetizata, informatia ar suna cam asa: mosul antedecembrist n-a murit, asa cum se credea cand a fost substituit de Mos Craciun. In fine, pana vine Did Moroz, cei mici intind de bradul impodobit, iar cei mari se asaza strategic in jurul mesei. Traditional ar fi sa bem un compot special, de sarbatoare (un amalgam din mere, prune, piersici, caise, pere, smochine, stafide si miere), insa barbatii ucraineni sunt hotarati sa imi arate o alta fata a traditiei, mai tare. Asa ca se da cep unui soi de amestec intre horinca si brandy, preparat prin macerarea unor plante aromate. Pentru a risipi orice indoiala asupra tariei, in lichidul maroniu se rasfata un ardei iute. Se bea la fel, iute, barbateste, pe nerasuflate, iar senzatia pe care vi-o imaginati trebuie inmultita cu doi, pentru ca traditia ucrainenilor cere sa fie baute cantitati-pereche, asadar, minim doua pahare. Prezenta ardeiului iute in tarie, despre care se zice ca ar fi de sorginte cazaca, are si o explicatie: protejeaza ficatul.
Dupa acest exercitiu poti sa-l accepti chiar si pe Mos Gerila, care starneste stari contradictorii: unii plang, speriati de mascatul cu barba, iar altii zambesc la vederea sacului cu cadouri. Pana la urma toti primesc daruri in schimbul unei poezii sau colinde in limba ucraineana („daca noi nu-i stimulam, se pierde si limba, si traditia”).
Traditii si colinde
Cu patru zile inaintea Craciunului, gospodinele ucrainene pregatesc 12 feluri de mancare pe care le vor servi la masa de Ajun, dupa slujba de la biserica. Masa pantagruelica are preparate exculsiv de post (doar din ziua de Craciun se consuma carne): sarmalute cu pasat sau ciuperci, varza cu ulei, ardei copti, fasole verde, peste, ciuperci cu usturoi, grau fiert si indulcit cu miere etc.