Un monument de arta donat municipiului Baia Mare in urma cu doar doua luni a fost „decorat” cu patru stelute-kitsch, prinse cu piroane chiar de catre noii proprietari.
Povestea „Spanzuratorii” din Baia Mare a inceput in anul 1984. Atunci, Ioan Marchis, un tanar sculptor repartizat dupa absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” la uzina „Tehnolemn” din Baia Mare, realiza cel mai inalt monument din lume construit exclusiv din lemn. Conform declaratiilor sculptorului, lucrarea reprezinta o viziune culta a portii maramuresene. „Promotorul acestei lucrari a fost Ioan Barda, fostul secretar UTC din judet, un sustinator al artelor. Cu toate ca era o perioada nefasta, cand orice monument se construia doar cu aprobarea lui Ceausescu, Barda a lansat un concurs pentru crearea unui spatiu ambiental in care sa troneze un monument specific Maramuresului. Proiectul meu a fost singurul si, evident, a castigat”, isi aminteste, zambind, Marchis, astazi directorul Directiei pentru Cultura Maramures.
Monumentul, botezat „Arcul solar”, dar cunoscut de baimareni sub denumirea „Spanzuratoarea”, a fost remarcat de catre Nicolae Ceausescu intr-una dintre „vizitele de lucru”. „Barda si ceilalti utecisti mi-au povestit ca Vasile Barbulet, prim-secretar PCR, mi-a salvat monumentul de la demolare. Practic, venind dinspre aeroport, Ceausescu a vazut „Arcul solar” si l-a intrebat pe Barbulet ce reprezinta. Barbulet i-a raspuns ca e un put de foraj, ceea ce l-a incantat pe dictator. A avut prezenta de spirit prim-secretarul, iar monumentul a avut viata…”, crede Marchis. Dar cata viata a avut monumentul?
Astazi, la peste doua decenii de la construirea sa, „Arcul solar” se afla intr-o acuta stare de degradare. Din cauza faptului ca nu a avut fonduri pentru lucrari de tratare a lemnului, Marchis a fost nevoit sa renunte la partea superioara a monumentului. „Iubitorii” de arta din partea locului au replicat cu un argument balcanic: oricum, nu mai era cel mai inalt monument de lemn din lume, fiind depasit de un altul, construit in Japonia. In fapt, degradarea continua a fost si motivul pentru care, acum doua luni, sculptorul a facut un act de donatie al monumentului catre Consiliul Local Baia Mare, persoane din administratia orasului promitand ca se vor ocupa cu refacerea sa. Cum s-au ocupat? „Decorandu-l” cu patru stelute de… Craciun. Ce parere are sculptorul despre profanarea „sarbatoreasca” nu am aflat, Marchis preferand sa nu comenteze.
Insa am aflat parerea primarului Cristian Anghel, parere care a trecut prin stari diferite, de la uimire („Nu am stiut! Am montat stelute?”), la normalitate: „Asa e. Am vorbit cu Vasile Barbul (director in cadrul Primariei Baia Mare, n.r.) si i-am spus sa le dea jos. Nu stiu daca e neaparat o greseala, insa, tinand cont ca este un monument de arta care apartine municipalitatii, nu trebuiau montate decoratiuni acolo. Le vor da jos!”