La 28 octombrie, data unei prime proiectii de film animat, petrecuta cu mult timp inaintea inventarii recunoscute a celei de-a saptea arte (28 decembrie 1895), lumea filmului a sarbatorit Ziua Internationala a Animatiei.
Arta cu radacini profunde in Antichitatea egipteana si greceasca, animatia a devenit posibila doar datorita progreselor inregistrate de chimie in secolul al XIX-lea, francezul Emile Reynaud fiind unul dintre parintii teatrului optic ce a precedat inventia fratilor Lumiere.
La sala Studio a Uniunii Cineastilor s-a vernisat joi o interesanta expozitie de afise realizate in Franta si Romania, dedicate filmelor de animatie, Ziua Animatiei fiind onorata si de prezenta domnului Jean Claude Palluau, presedintele asociatiei "Le Collodium Humide”, vechi prieten al cineastilor romani. Organizata de Asociatia filmului de animatie, expozitia de afise si proiectia de filme romanesti si franceze atrage atentia asupra dramaticei situatii in care se afla cea de-a opta arta dupa falimentul studioului Animafilm si in urma situatiei precare in care se afla creatorii romani de film de animatie. Odinioara stralucind prin organizarea unor exemplare festivaluri internationale (Mamaia era capitala animatiei mondiale alaturi de Annecy, o data la doi ani), prin opera si premiile obtinute de mari cineasti ca Ion Popescu Gopo, Bob Calinescu, Ion Truica, Z. Szilagy si altii, animatia romaneasca are dreptul la o mai mare atentie din partea administratorilor cinematografiei romanesti si ai culturii. O aniversare nu repara o situatie de faliment cronic.