18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSufletul lui Putin

Sufletul lui Putin

Cea mai mare greseala pe care a facut-o George W. Bush in timpul presedintiei sale nu este ca a invadat Irakul, ci ca a avut incredere in Vladimir Putin. In iunie 2001, in Slovenia, dupa prima lor intalnire, Bush a declarat ca a privit in sufletul lui Putin si a vazut „un om pe deplin angajat in slujba tarii sale”. A vazut gresit.
De prea multa vreme Washingtonul inchide ochii la actiunile Moscovei de dragul unui parteneriat strategic care in realitate nu exista. Dovezile sunt nenumarate, numai Bush si, inexplicabil, un expert in Rusia precum Condi Rice nu le vad. Pe plan intern, Putin a asezat Rusia pe drumul dictaturii. KGB-ist fara forma si fara constiinta, s-a inconjurat de KGB-isti fara forma si fara constiinta care conduc tara asa cum conduceau plutonul de executie de la Lubianka. S-a folosit de tragediile de la teatrul Dubrovka si de la Beslan pentru a intari puterea Kremlinului, a distrus presa independenta si, mai nou, a interzis ONG-urile occiden-tale, pe care le acuza de spionaj.
Pe plan extern, Putin a facut tot ce i-a stat in putere sa impiedice revolutiile democratice din Georgia si Ucraina, dar sustine, in schimb, regimurile represive din Belarus si Uzbekistan. Trupele ruse raman in Transnistria, care ramane una dintre cele mai mari amenintari pentru stabilitatea Europei. Pe de alta parte, folosindu-se de frustrarile Frantei si de ambiguitatile Germaniei, Putin promoveaza la vedere o politica de divizare a NATO si a Occidentului prin izolarea Statelor Unite. In Orientul Mijlociu, in timp ce Washingtonul incerca sa izoleze Hamas, care este totusi o organizatie terorista, Putin ii invita liderii la Moscova. In privinta Iranului, Bush se leagana in iluzia ca Putin ar putea fi de ajutor pentru a impiedica Teheranul sa obtina arma nucleara. Dar Moscova a esuat sa convinga Iranul sa renunte la imbogatirea uraniului, blocheaza dezbaterea in Consiliul de Securitate a dosarului iranian si face profit vanzand tehnologie nucleara si rachete Iranului. Ca sa nu mai vorbim de opozitia extrem de activa fata de invadarea Irakului.
Apropo de Irak, saptamana trecuta Pentagonul a dat publicitatii doua documente care demonstreaza ca inainte si in timpul invaziei, ambasadorul rus la Bagdad, Vladimir Titorenko, a furnizat informatii secrete despre tacticile militare americane lui Saddam Hussein, care au costat, probabil, viata soldatilor americani. Casa Alba sustine ca n-ar fi stiut. Aiurea! In aprilie 2003, militarii americani au deschis focul asupra convoiului lui Titorenko si o saptamana mai tarziu San Francisco Chronicle a dezvaluit ca in septembrie 2002 rusii antrenau de zor agentii lui Saddam.
Americanii stiau ce politica duplicitara face Putin. Acum a venit vremea sa o recunoasca public. E timpul ca Bush sa mai arunce o privire in sufletul lui Putin si sa vada adevarul: un neant mai inghetat ca Siberia.

Cele mai citite

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă