„Se face caz şi se manipulează foarte mult o cifră care a fost cerută de Inspecţia Judiciară Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu mai multe mii de procurori şi judecători care pasămite ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeţi că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu o cifră mai mare de judecători şi de procurori care pasămite au avut dosare în Ministerul Public. Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani toţi inculpaţii şi-au însuşit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiţie. Niciun inculpat nu a evitat să depună plângere împotriva poliţistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acţiunea penală şi a judecătorului sau judecătorilor – fiindă în complet sunt mai mulţi judecători – care pasămite în mod abuziv i-au condamnat. Şi aşa avem noi mii de dosare în baza liberului acces la justiţie care este înţeles în această manieră penibilă de anumite persoane”, a explicat procurorul general, Augustin Lazăr, pentru RFI.
De asemenea, Lazăr a respins afirmaţiile potrivit cărora aceste dosare ar fi fost deschise pentru a fi şantajaţi magistraţii, el adăugând că scenariile sunt credibile doar pentru „persoane de condiţie intelectuală modestă”.
„Iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători şi procurori pasămite ar fi fost ţinuţi pentru a fi santajaţi la momentul oportun. De cine? De DNA care de asta ar fi obţinut atâtea condamnări. Este o manipulare pentru persoane care sunt de condiţie intelectuală foarte modestă, presupun”, a mai spus Lazăr.
Rezultatele controlului Inspecţiei Judiciare la DNA pe dosarele în care sunt vizaţi magistraţii arată că în ultimii 3 ani şi jumătate,DNA a soluţionat aproape 2.000 de dosare privind 3.420 de magistraţi.La finele lui iulie, la DNA mai erau 415 cauze cu 820 de magistraţi, IJ urmând a face verificări.
„În cursul zilei, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis datele solicitate de Inspecţia Judiciară pentru realizarea acestui control tematic. Având în vedere interesul manifestat de societate cât şi la nivelul autorităţii judecătoreşti faţă de tematica acestui control, precum şi dezbaterile din spaţiul public referitoare la numărul cauzelor vizate de verificările aflate în curs de desfăşurare, pentru o corectă informare facem următoarele precizări: în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a soluţionat 1965 de cauze privind 3420 de magistraţi (2193 judecători şi 1227 procurori); la 30 iulie 2018, se aflau în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie 415 cauze vizând în total 474 de judecători şi 346 de procurori”, se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare.
Potrivit sursei citate, pe baza datelor existente, Inspecţia Judiciară va efectua verificări directe pentru lămurirea aspectelor vizate de tematica controlului.