3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialPacientii spitalului EFOSAN, la un pas de a fi aruncati in...

Pacientii spitalului EFOSAN, la un pas de a fi aruncati in strada

Din ce in ce mai multe institutii publice sunt afectate de procesul retrocedarilor. Dupa scoli, gradinite, sedii de primarii si multe altele, a venit si randul institutiilor publice din domeniul sanitar. Astfel, Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Constanta trebuie sa elibereze spatiul pe care il detine pe strada Mihai Eminescu, iar sanatoriul EFOSAN se afla in litigiu cu CEC, care a revendicat o cladire si terenul aferent.
Inca din anul 2003, Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta se plimba prin tribunale deoarece sediul de pe strada Mihai Eminescu nr. 2 a fost revendicat de familia Motas. Dosarul s-a judecat si a fost respins de doua ori pana in prezent pentru ca familia respectiva nu a reusit sa depuna toate probele necesare pentru a se legitima ca proprietarul de drept al cladirii. O perioada dosarul s-a aflat in stadiu de suspendare pana luna trecuta, cand, potrivit declaratiilor directorului general al ASPJ Constanta, dr. Marius Enescu, institutia pe care o conduce a facut recurs la decizia instantei de judecata. „Potrivit legii, avem un ragaz de trei ani, timp in care ne putem gasi o alta locatie in care sa ne mutam si apoi sa predam sediul prorpietarilor. Insa nu dorim sa asteptam atat de mult. In anul 2007 speram sa demaram un proiect pentru construirea unui sediu nou”, a mai afirmat directorul ASPJ Constanta.

ASPJ si-a donat spatiile

Intrebarea este: unde se va muta Autoritatea de Sanatate? Marea problema este ca spatiile pe care institutia le avea in folosinta au fost donate. Un exemplu este cladirea in care functioneaza in prezent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. Aceasta a fost cedata in urma unui protocol incheiat intre cele doua institutii publice. O alta problema este ca, desi se stia inca din 2001 ca este revendicat, sediul in care functioneaza acum ASPJ Constanta a fost reabilitat, suma totala a investitiilor ridicandu-se la trei miliarde de lei vechi. Juristul institutiei spune ca suma trecuta pe hartie ca reprezentand imbunatatiri aduse imobilului este mult prea mare, cu acesti bani putandu-se construi de la zero un sediu nou, modern. In plus, fiind revendicata, nimeni nu avea voie sa modifice absolut nimic.

Citatie pentru sanatoriul din Eforie Nord

ASPJ Constanta a primit o serie de citatii de la CEC referitoare la spatiul aflat in administrearea Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie (EFOSAN) din Eforie Nord. Atat cladirea, cat si terenul aferent au fost revendicate inca din anul 1998. Situatia este foarte complicata, mai ales ca asupra originii cladirii planeaza un mare semn de intrebare. Terenul si cladirea spitalului au aproape 3.000 metri patrati, miza fiind enorma pentru ambele parti implicate. Spatiul respectiv nu a mai fost folosit de spital de cativa ani buni. Intr-o perioada, aici se aflau internati pacientii, insa o data cu trecerea timpului destinatia lui a fost mereu modificata.

Este sau nu aceeasi cladire?

Desi suprafata despre care CEC-ul spune ca este proprietarul de drept are 207 metri, s-a efectuat o greseala in acte, instanta trecand 2.700 mp. Din aceasta cauza, nici pana la ora actuala nu se poate spune cu precizie ca spatiul revendicat de CEC si cel aflat in administrarea EFOSAN sunt unul si acelasi. Dovada presupusului proprietar este un act de proprietate datand din 1934, care face referire la o cladire cu 34 de camere, insa acum aceasta are doar 12 saloane. CEC spune ca EFOSAN ar fi efectuat recompartimentari, insa aceasta explicatie nu are nic iun sens pentru ca nu ies la socoteala cateva sute de metri patrati. „Situatia de aici este extrem de complicata. Ar trebui sa se efectueze o contraexpertiza care sa scoata adevarul la suprafata. Pana atunci insa dosarul inca se judeca”, a conchis directorul ASPJ Constanta, dr. Marius Enescu.

Cele mai citite

România visează la Campionatul Mondial după 28 de ani! Tragere favorabilă pentru tricolori

România și-a aflat astăzi adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, iar sorții au fost de partea tricolorilor. Echipa antrenată de Mircea Lucescu va lupta...

Israelul analizează posibilitatea unui atac asupra instalațiilor nucleare iraniene

Israelul explorează opțiunea de a lovi instalațiile nucleare ale Iranului, considerând că actualul context geopolitic oferă o oportunitate favorabilă, potrivit unui raport publicat de...

Moment istoric pentru Grupa României din preliminariile CM 2026. Cea mai compactă geografic grupă din istorie

Grupa H din preliminariile pentru Campionatul Mondial 2026, din care face parte și România, marchează o premieră istorică. Niciodată în preliminariile europene nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă