Zice cronicarul Ion Neculce ca neamul Movilestilor s-ar trage din vestitul Purice, aprodul lui Stefan cel Mare. Cea mai frumoasa ctitorie a acestei familii, care a dat un mitropolit si doi domnitori, este Manastirea Sucevita. Nu se cunoaste exact anul terminarii ansamblului monahal, dar, conform documentelor, construirea asezamantului a inceput dupa 1583, cand fratii Movila au ajuns sfetnici ai voievodului Petru Schiopul.
Biserica manastirii cuprinde altarul, naosul, o gropnita, pronaosul si pridvorul. Deasupra gropnitei se afla tainita, unde se ajunge pe o scara in spirala. Decoratia exteriorului consta in firide inguste dispuse pe abside. Ferestrele si portalul intrarii au ancadramente in stil gotic. Pictura interioara si exterioara este foarte bine conservata, fiind realizata intre septembrie 1595-iulie 1596, sub conducerea fratilor Ioan si Sofronie, pe vremea domniei lui Ieremia Movila. In gropnita, pe latura de miazazi, se afla mormintele fratilor Ieremia si Simion Movila, sub lespezi de marmura, frumos si bogat sculptate. Pe fatada exterioara a turnului de la intrare se vad stema Moldovei, cioplita in piatra, si scena zugravita a hramului Invierea Domnului.
Actualmente, Sucevita este manastire de maici. Muzeul de aici are o bogata colectie de obiecte de arta medievala. Tot la Sucevita se afla si depozitul de icoane vechi din judetul Suceava. Pictura interioara este in plina restaurare si, rand pe rand, de sub fumul de veacuri al lumanarilor ies la iveala ingerii, zugraviti cu o inalta maiestrie, rara chiar si intre celelalte monumente istorice bucovinene de sub egida UNESCO.