20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTeheranul joaca pe degete comunitatea internationala

Teheranul joaca pe degete comunitatea internationala

Daca mai exista vreo indoiala ca Iranul este cu adevarat un membru al „axei raului”, de ieri acest lucru a devenit cat se poate de clar. Agresiunea armata in stil terorist asupra platformei romanesti Orizont, precum si raspunsul gen „smecherie ieftina” dat de Teheran marilor puteri in privinta programului sau nuclear demonstreaza ca Iranul este condus de un regim iresponsabil si periculos.

„Raspuns multidimensional”

Negociatorul-sef iranian in dosarul nuclear, Ari Larijani, a inmanat ieri ambasadorilor celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania raspunsul la rezolutia de luna trecuta prin care se cerea Teheranului sa opreasca activitatile de imbogatire a uraniului pana la data de 31 august. Interesele americane au fost reprezentate de ambasadorul Elvetiei, SUA neavand reprezentare diplomatica in republica ayatollahilor. La vremea respectiva, Teheranul a calificat termenul fixat de ONU drept „ilegal si inutil” si si-a fixat propriul termen, la sfarsitul lunii iraniene Mordad, adica 22 august.
Propunerile marilor puteri contin mai multe masuri de sprijin economic si comercial in schimbul angajamentului iranian – verificabil de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) – de a renunta la imbogatirea uraniului in scopuri militare.
Potrivit oficialilor iranieni, raspunsul Teheranului este unul „multidimensional”, adica nu contine un simplu „da” sau „nu”. Pe de alta parte, mai multi lideri iranieni, printre care presedintele Mahmud Ahmadinejad si liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, au declarat ca „Iranul va continua pe drumul nuclear” si ca imbogatirea uraniului este un fapt implinit.
Un raspuns „multidimensional” nu inseamna altceva decat ca ofera celor doua state care se opun adoptarii de sanctiuni internationale impotriva Iranului, China si Rusia, un pretext pentru a continua sa faca acelasi lucru, ceea ce va crea dificultati suplimentare puterilor occidentale care sprijina sanctiunile. De altfel, un inalt diplomat chinez a tinut sa sublinieze inainte de a sti care va fi raspunsul iranian ca tara sa se opune oricaror sanctiuni internationale, ceea ce constituie o modalitate de a garanta Teheranului statu quo-ul. In acelasi timp, o importanta delegatie iraniana era asteptata ieri la Moscova pentru discutii cu oficialitatile ruse pe probleme de cooperare… in domeniul energiei nucleare.

Acces refuzat inspectorilor ONU

In aceeasi zi in care urmau sa-si dovedeasca bunele intentii, autoritatile iraniene au refuzat accesul inspectorilor AIEA la centrul de imbogatire a uraniului de la Natanz, mai precis la o hala proaspat construita subteran unde ar urma sa se treaca la productia la scara industriala a uraniului imbogatit. Mai mult, vicepresedintele Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica, Mohammad Saidi, a anuntat ca Teheranul efectueaza cercetari pentru constructia unor centrifuge mai moderne decat cele pe care le are acum in dotare, de unde reiese ca nici vorba de suspendarea ceruta de comunitatea internationala.

Planuri de atac?

Spre deosebire de celelalte mari puteri, Statele Unite nu au exclus niciodata optiunea militara pentru a impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara. Aceasta pozitie si atitudinea tot mai agresiva a Iranului fata de Israel au alimentat speculatiile presei ca Washingtonul face planuri pentru a ataca instalatiile nucleare iraniene. Potrivit celebrului jurnalist de investigatii Seymour Hersh, Pentagonul este pregatit sa lanseze rachete nucleare tactice asupra centrului de la Natanz, aflat la o adancime de aproximativ 16 metri. Deocamdata, presedintele Bush respinge orice actiune violenta si subliniaza nevoia de coordonare diplomatica a comunitatii internationale, dar surse de la Pentagon au declarat ca, pentru Washington, optiunea de a permite Iranului sa se doteze cu bomba nucleara pur si simplu nu exista.

Cele mai citite

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...
Ultima oră
Pe aceeași temă