20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialVillepin il insulta pe liderul opozitiei

Villepin il insulta pe liderul opozitiei

Premierul francez, Dominique de Villepin, se prabuseste sub povara functiei si scandalurilor politice si economice care nu se mai termina in Franta. Ultimul dintre acestea ii are drept tinta pe mai vechii nostri amici de la EADS si l-a facut pe Villepin sa-l caracterizeze drept „las” pe liderul opozitiei socialiste, Francois Hollande, in plenul Adunarii Nationale.
Saptamana trecuta, Airbus a anuntat intarzieri de sase luni la livrarea noului avion A380 Superjumbo din cauza unor deficiente la sistemele electrice, in conditiile in care, cu o zi inaintea anuntului, oficialii companiei continuau sa sustina ca totul este in grafic. Amanarea va atrage pierderi de 2 miliarde de euro. In mai putin de 24 de ore, compania-mama a Airbus, consortiul European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) a pierdut un sfert din valoarea actiunilor sale (5 miliarde de euro). Problemele s-au adancit dupa ce a iesit la iveala faptul ca, inca din luna martie, copresedintele francez al EADS, No‘l Forgeard, si-a vandut actiunile, castigand 2,5 milioane de euro, cei trei copii ai sai au castigat la randul lor cate 1,4 milioane de euro, iar alti patru membri ai conducerii, toti francezi, au castigat si ei 3,2 milioane.
Marti, in Adunarea Nationala, Hollande a pus o intrebare legitima privind gestiunea EADS si daca guvernul francez (care detine 15% din companie) il sustine in continuare pe Forgeard. Atat i-a trebuit lui Villepin. S-a repezit la microfon si, cu retorica prafuita a secolului 19, a declamat: „Denunt usurinta si, as spune chiar, privindu-va, lasitatea…, lasitatea prezenta in atitudinea dumneavoastra!” Imediat, mai multi deputati socialisti s-au ridicat si i-au strigat indignati primului ministru: „Afara!” si „Demisia!” Degeaba… Teapan ca proiectul CPE, Villepin a reluat: ” O spun din nou, lasitatea…”, moment in care socialistii au parasit sala.
Iesirea primului ministru a fost deplansa atat la stanga, cat si la dreapta, chiar din propriul partid, UMP. O deputata UMP, Christine Boutin, vorbea cu ochii in lacrimi despre „o Franta cu adevarat bolnava”.
Ieri dupa-amiaza, in Adunarea Nationala, Villepin i-a cerut scuze lui Hollande si a promis „masuri de urgenta” pentru redresarea situatiei de la EADS.
Dupa dezastrul CPE, rusinoasa afacere Clearstream si, acum, EADS, Dominique de Villepin a ajuns la 4% in intentiile de vot ale francezilor. Or, asta nu mai e „delfinul lui Chirac”, e o amarata de sardina.

Cele mai citite

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă